Amsterdamse nachtbruiloft weinig populair

In Amsterdam is het mogelijk om 24 uur per dag in het huwelijksbootje te stappen. Kersverse bruidsparen kiezen echter nog altijd liever voor een klassieke bruiloft in de middag.

Dat blijkt uit een rondgang langs de stadsdelen Centrum, Zuid en West. De meeste huwelijken in Amsterdam vinden plaats in het Centrum. In 2012 hebben zich daar 908 huwelijken en partnerschappen voltrokken. Geen van de 908 stellen koos voor een nachttrouwerij. “We hebben we alleen de vier eerste homohuwelijken rond middernacht gehad. Dat was op 1 april 2001. Daarna is het niet meer voorgekomen”, zegt Andréa Schipper, ambtenaar van de burgerlijk stand in stadsdeel Centrum.

Bruidspaar (Foto: JamesDeMers. Pixabay.)
Bruidspaar (Foto: JamesDeMers. Pixabay.)
Ook in West is er “helemaal geen animo voor het nachthuwelijk”, aldus Cindy Brouwer, medewerker Burgerzaken en ambtenaar van de burgerlijke stand in West. Alleen met Oud en Nieuw is het in daar twee keer voorgekomen dat om middernacht een bruiloft plaatsvond. Een woordvoerder van afdeling Burgerzaken in stadsdeel Zuid bevestigt dat mensen zelden ’s nachts trouwen. “Zo eens in de twee jaar komt het in Zuid een keertje voor.”

Niet ’s nachts trouwen, wel ‘s avonds op het feest
Sinds “een jaar of tien” (Schipper: “Een precieze datum kunnen we niet noemen.”) kunnen trouwlustigen in Amsterdam hun huwelijk of geregistreerd partnerschap buiten kantooruren laten voltrekken in onder meer het Scheepvaartmuseum en Artis. Een verliefd stelletje dat elkaar voor het eerst heeft gekust om tien voor half een in de nacht kan op dat tijdstip elkaar ook het jawoord geven. Ook kiezen stellen er volgens Brouwer vaker voor om ’s nachts te trouwen als ze hun gasten niet hebben verteld dat ze gaan trouwen.

Hoewel geen enkel stadsdeel precies de vinger durft te leggen op waarom nachthuwelijken sporadisch plaatsvinden, zou het hoge tarief weleens een reden kunnen zijn, aldus de woordvoerder van Zuid. ’s Nachts trouwen in Amsterdam kost 1068 euro, terwijl stellen die overdag op een doordeweekse dag (uitgezonderd vrijdag) trouwen 416,50 euro kwijt zijn.

Wel kiezen trouwlustigen steeds vaker voor een avondbruiloft tussen vijf en negen uur ’s avonds. In 2012 kozen 18 van de 315 bruidsparen in West voor een avondhuwelijk. Cijfers uit voorgaande jaren zijn niet te achterhalen, omdat West toen nog bestond uit vier stadsdelen. Brouwer: “Maar we merken dat mensen het erg leuk vinden om op hun feestje te trouwen. Vooral zaterdagavond om acht uur komt steeds vaker voor.”