Artis moet wachten op 2,5 miljoen

artisAmsterdam – De helft van de vijf miljoen euro aan subsidie die de gemeente Amsterdam voor komend jaar had gereserveerd voor de verbouwing van dierentuin Artis zal worden heroverwogen. De gemeente zou tussen 2008 en 2010 in totaal vijftien miljoen euro aan de dierentuin overmaken. Dit jaar wordt tien miljoen voldaan. Van de resterende vijf miljoen zal in 2010 slechts de helft worden uitgekeerd.

Vorig jaar mei maakte de gemeente Amsterdam bekend vooral onderwijs en werkgelegenheid te willen stimuleren, vanwege de economische crisis. Volgens de gemeentelijke begroting zou de verbouwing van dierentuin Artis hieraan slechts “een beperkte bijdrage” leveren. Hierdoor loopt Artis het gevaar een gedeelte van de verwachte subsidie niet binnen te krijgen.

“In december 2009 heeft de gemeenteraad een bijdrage toegekend van tweeënhalf miljoen voor 2010”, zegt Monica Rohling, directieadviseur van de gemeentelijke Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling. “Over de andere tweeënhalf miljoen wordt een besluit genomen bij de vaststelling van de gemeentebegroting 2011.”

Emil Polak, coördinator van de grootschalige verbouwing van Artis (het Masterplan) zegt: “Ik ben hier zeer verbaasd over. We hebben duidelijke afspraken met de gemeente en daarin is er naar mijn weten geen sprake van afstel.”

“We zijn zelf te arm om zo’n omvangrijk project als de verbouwing te kunnen bekostigen”, zegt Artis directeur Haig Balian. “Voor de totale renovatie hebben we in totaal tachtig miljoen euro nodig. Naast de gemeentelijke subsidie, zijn wij daarvoor afhankelijk van gelden van onder andere het Ministerie van Landbouw, de provincie en het bedrijfsleven”, aldus Balian.

Afgelopen week sloeg Balian symbolisch de eerste paal van de verbouwing de grond in. Op dit moment wordt het Apenhuis en Vogelhuis gerenoveerd, later wordt onder meer nog een ondergrondse parkeergarage aangelegd.

Reacties zijn gesloten