Amsterdamse buurtwinkels in het museum

Amsterdam, 19 jan – Het Amsterdam Museum organiseert vanaf eind maart door de hele stad exposities over Amsterdamse buurtwinkels. Niet alleen in het Amsterdam Museum, maar ook in buurtmusea en twee winkelruimtes – een Turks koffiehuis in de Javastraat en een gesloten matrassenwinkel op het Van der Pekplein – worden verhalen, foto’s en voorwerpen tentoongesteld.

Buurtwinkel Foto: Amsterdams Historisch Museum
Buurtwinkel Foto: Amsterdams Historisch Museum

Het Amsterdam Museum heeft een website opgericht om materiaal te verzamelen voor de exposities. Op de website staan onder meer verhalen over verschillende Amsterdams ondernemers: van de eigenaar van islamitische slagerij El Bahja in de Indische Buurt tot die van hobbywinkel De Blauwe Draad in Osdorp.

Het zijn bijdragen van ondernemers, vrijwilligers, het museum en onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam. “Maar alle Amsterdammers kunnen een bijdrage leveren op de site. Het is een democratische vorm van geschiedschrijving”, aldus Annemarie de Wildt, conservator van het buurtwinkelproject.

“Met het project willen we op verschillende plaatsen in Amsterdam de geschiedenis van de kleine middenstand vertellen”, aldus De Wildt. “We zoomen daarbij in op een aantal straten, zoals de Java-, Haarlemmer-, en Jodenbreestraat. In de Haarlemmerstraat hebben bakkers en groentemannen bijvoorbeeld plaatsgemaakt voor olijfoliezaakjes en hippe modewinkels.”

De tentoonstellingen zijn van 25 maart tot 19 augustus te bezichtigen. Buurtmusea, zoals het Theo Thijssenmuseum en het Van Eesterenmuseum, hebben zich bij het project aangesloten.

Enhanced by Zemanta