Geen Feyenoordfans bij bekerduel

De supporters van Feyenoord zijn 22 januari nog niet welkom bij het bekerduel tegen Ajax in de Amsterdam Arena. Dat is de uitkomst van een overleg dat gisteren plaatsvond tussen de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan, de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb, de KNVB en de supportersverenigingen van beide clubs.

Vanwege herhaaldelijk voetbalgeweld en vandalisme kregen de supporters van Ajax en Feyenoord in 2009 een vijfjarig verbod op het bijwonen van uitwedstrijden. Dit verbod geldt tot november dit jaar, maar in het kader van het bekerduel wilden de burgemeesters en de KNVB in een oriënterend gesprek de afspraken herzien.

Hoewel de fans van beide clubs in het NRC Handelsblad van 8 januari aangeven elkaar te missen tijdens de wedstrijden, is het hen in het gesprek van die avond niet gelukt elkaar de hand te reiken. De Ajaxfans willen namelijk alleen Feyenoorders in hun stadion als zij op hun beurt de competitiewedstrijd bij mogen wonen in de Rotterdamse Kuip op 2 maart aanstaande. De Feyenoordfans willen dit niet omdat zij hun club tijdens de eerste competitiewedstrijd dit seizoen niet mochten aanmoedigen.

In een reactie noemt burgemeester Van der Laan dit een puzzel van wederkerigheid die op dit moment niet op te lossen is. De supportersvereniging van Ajax verklaart in een persbericht dat de Feyenoorders welkom waren in de Arena, “maar Ajacieden die afreizen naar De Kuip is op korte termijn nog een brug te ver.”

Een woordvoerder van de supportersvereniging van Ajax laat weten dat wederkerigheid niet het probleem is. Het veiligheidsplan, eventuele sancties bij ongeregeldheden en de logistiek omtrent de wedstrijden zijn nog niet voldoende uitgedacht om nu al supporters toe te laten. Daarnaast is hij van mening dat wanneer het verbod wordt opgeheven dat moet gelden voor alle wedstrijden in beide steden. “Iets anders valt niet uit te leggen aan de Amsterdamse supporters.”

De supportersvereniging van Feyenoord was niet bereikbaar voor commentaar. Op Twitter leverde het overigens een hoop reacties op.