Vegetarische kip: duur, maar net echt

NAP Nieuws bezoekt iedere editie een bijzondere plek of een speciaal persoon in Amsterdam. Altijd een overtreffende trap; de grootste, oudste, duurste … van onze hoofdstad. Deze week: De Vegetarische Slager, de enige van Amsterdam.

De Rozengracht is donker en grauw op deze miezerige namiddag. Behalve één winkel: De Vegetarische Slager, waar door het grote raam fel licht naar buiten schijnt. “Best vegadeli in town”, staat er prominent op de ruit. In de etalage is een vrolijke opstelling van verse ananassen en knaloranje pompoenen te zien. Ernaast staan flessen vruchtensap in allerlei smaken. De rood-roze stukken vlees, die bij een normale slager achter het raam liggen, zijn nergens te bekennen.

Producten te koop in De Vegetarische Slager (Foto: DVS).
Producten te koop in De Vegetarische Slager (Foto: DVS).

Er loopt zojuist een bejaard echtpaar de winkel uit. De man en de vrouw dragen dezelfde lange jas, hij zwart, zij bruin. Ze komen uit Bergen en maken een uitstapje naar Amsterdam. Prachtig vonden ze de winkel. “De producten van De Vegetarische Slager kopen we normaal bij een natuurwinkel. We vinden ze heerlijk! Alleen die prijs, hè? Vier euro voor 160 gram vlees is echt duur”, vertelt de vrouw terwijl ze haar bril op haar neus zet. Haar man valt haar bij: “Maar daar krijg je wel goede kwaliteit voor.”

Gehacktballen
Van binnen is de winkel licht en hip, maar het rood-witgeblokte tafelkleed en de houten kratten met groenten zorgen tegelijkertijd voor boerse gezelligheid. Op de achtergrond draait vrolijke Franse muziek. De winkel is leeg, met uitzondering van een vriendelijk meisje achter een lange toonbank vol uitgestalde etenswaren. Achter haar staat op een groot, zwart krijtbord geschreven wat ze hier zoal verkopen. Vleesstuckjes, speckjes, gehacktballen – ja, met een c –, maar ook vegetarische vis, broodjes, salades, hartige taarten en afhaalmaaltijden staan erop.

Het concept van De Vegetarische Slager is bedacht door Jaap Korteweg, die van oorsprong boer is. Hij zag een markt in de naar schatting 750 duizend vegetariërs die Nederland kent en daarnaast de flexitariërs (die af en toe geen vlees eten), maar ook de vleeseters. Zijn producten – op basis van soja en lupine – zijn wereldwijd te koop en worden in Nederland door verschillende winkelketens afgenomen. De eerste winkel opende Korteweg ruim drie jaar geleden in Den Haag. Vorig jaar op dierendag werd het eerste filiaal in Amsterdam geopend. En inmiddels is er een tweede Amsterdamse vestiging in Zeeburg.

Volgens de verkoopster loopt De Vegetarische Slager goed. Ze denkt omdat de vleesvervangers nauwelijks te onderscheiden zijn van echt vlees. Veel klanten vinden dat ze een betere structuur en smaak hebben dan de vleesvervangers uit de supermarkt. Vooral de ‘kip’ lijkt op het dierlijke product: topchefs en culinair journalisten dachten dat-ie echt was. Maar ook de tonijnsalade zonder echte tonijn vinden ze bijzonder: hoe kan dat echt naar vis smaken? Het meisje vertelt dat ze regelmatig verbaasde mensen in de winkel heeft staan, die bijna niet geloven dat wat ze proeven geen vlees is. “Voor sommige vegetariërs smaakt het zelfs zo echt, dat ze het niet willen eten. Ze vinden het vervelend dat het doet denken aan vlees en dus aan dieren.”

De Vegetarische Slager Amsterdam (Foto: Henny Boogert).
De Vegetarische Slager Amsterdam (Foto: Henny Boogert).

Vegetarische wijn
Ze verkopen hier meer dan alleen vleesvervangers, bijvoorbeeld vegetarische wijn. Vegetarisch? De verkoopster legt het uit: “Normaal wordt wijn met gelatine – van dierenbotten – helder gemaakt. Bij deze wijn is dat niet gebeurd.” Ook verkoopt De Vegetarische Slager producten voor mensen met allergieën, zoals glutenvrije kaasstengels of veganistische chocolade gemaakt met rijstemelk. En er is een vriezer met ijs dat veganistisch, halal, en lactose-, gluten- én sojavrij is. Er zijn allerlei exotische smaken met nog exotischere namen, als Madagscar Matcha, Framboise Extase en Banana Bahiana.

Dat gezond en bewust eten hot is, wordt hier wel duidelijk. De producten zijn zo veel mogelijk biologisch en gezond. Natuurlijk ontbreekt ook het superfood – rijk aan gezonde voedingsstoffen, vaak uit een ver land – niet: chiazaadjes, gojibessen, macapoeder en nog veel meer producten die het gros van de mensen niet kent. De hippe, Amsterdamse healthfreaks komen hier zeker aan hun trekken. Maar niet alleen zij komen op De Vegetarische Slager af. Het meisje: “Er komen hier allerlei mensen. Ook vleeseters die willen weten of het waar is dat onze vegetarische kip naar echte kip smaakt. Zij komen hier sceptisch binnen, maar gaan overtuigd weer weg.”