Rijksmuseum en Stedelijk verdeeld over nieuw kunstenplan

AMSTERDAM – Het plan van kunsthandelaar Jacob Polak om museumcollecties samen te voegen en zo tien topmusea te creëren, leeft niet bij het Rijksmuseum. Een woordvoerder noemt het “nog niet aan de orde”. Algemeen directeur Karin van Gilst van het Stedelijk Museum noemt het een “fris idee”.

Polak pleitte in het NRC Handelsblad voor een herverdeling van de nationale kunstschatten, over musea verspreid door Nederland. Een belangrijke rol zou hierin weggelegd zijn voor de grotere musea, zoals het Rijksmuseum, die dan een aantal stukken uit hun depot of collectie zouden overdragen.

De Raad voor Cultuur (RvC) reageerde enthousiast, evenals directeur Gerard de Kleijn van het Museum Gouda en Ad Geerdink van het Westfries Museum. Ook het Stedelijk Museum is onder voorbehoud positief. Van Gilst: “Er zitten veel haken en ogen aan, maar wij willen best eens met meneer Polak om tafel om zijn plan nog eens door te nemen.”

In een notitie aan RvC-voorzitter Joop Daalmeijer stelde De Kleijn de vraag of het Rijksmuseum een tapijt als Les Pêcheurs in bruikleen zou willen afstaan.Vooralsnog voorbarig. Maar: “Het in bruikleen geven van stukken gebeurt al bij het Rijksmuseum”, aldus het Rijksmuseum. “We werken bijvoorbeeld samen met het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem.” De directeur van het Stedelijk Museum noemt uitruil en het in bruikleen geven van stukken onderdeel van beleid: “Dat loopt op tot honderden werken per jaar.”

Het nieuwe kunstenplan wordt de Circle Line genoemd, vrij naar het metronetwerk in Londen. Met een ring van topmusea door Nederland wordt Amsterdam volgens Polak toeristisch ontlast. Volgens museumdirecteur Gerard de Kleijn van het Museum Gouda kan het plan binnen vijf jaar gerealiseerd worden.