Tijdelijke expositieruimte in voormalig bordeel

De nieuwe expositieruimte van MILK opent vandaag in de Amsterdamse Rosse Buurt, maar wordt in de toekomst weer een bordeel. In de peeskamers van het voormalige bordeel aan de Oudezijds Achterburgwal staat kunst die alleen van buiten is te bezichtigen.

Een kunstwerk van Remy Habets in de MILK expositieruimte. Foto: Laura van der Reijden.
Een kunstwerk van Remy Habets in de MILK expositieruimte. Foto: Laura van der Reijden.

De expositieruimte zit via woningcorporatie Stadgenoot tijdelijk in de gebouwen om kraak te voorkomen. De huur is honderdvijftig euro per maand en enkele kunstenaars kunnen boven de expositieruimte wonen. Linda Koene van MILK: “Wij mogen nu hopelijk een jaar in het gebouw blijven omdat we een kunstproject hebben. Aan seks gerelateerde initiatieven worden geweerd door de gemeente.” Volgens Koene zijn er vergelijkbare initiatieven elders op de Wallen. De expositieruimte is geen winstgevend project.

De expositieruimten dienen momenteel als opvulling voor de leegstaande panden, vertelt Eva van den Heerik van het gemeentelijk ProjectManagement Bureau (PMB), dat de dagelijkse leiding heeft over het coalitieproject 1012. “Dit pand is een uitruilpand, waar raambordelen in de toekomst naartoe verhuizen uit andere gebieden in de stad.”

In het kader van het project 1012 willen de gemeente Amsterdam en stadsdeel Centrum criminaliteit terugdringen en werken aan de economische opwaardering van dit postcodegebied. De betreffende gebouwen aan de Oudezijds Achterburgwal staan in de planning om weer bordelen te worden, zodra de toekomstige uitbaters de papieren op orde hebben.