“Een veilige plek voor homoseksuele moslims”

Bij de Stichting Secret Garden kunnen “LHBT’ers (lesbisch, homo, bi-seksueel en transgender) met een ethnische achtergrond” terecht voor een praatje met lotgenoten en psychologische of juridische hulp. Emir Belatoui, Algerijns en homoseksueel, richtte de stichting op om een plek te bieden aan deze vaak verstoten groep.

“Waar is Emir?”, vraagt een man met diep uitgesneden T-shirt. Hij zit samen met een tiental mannen in de kantine van het Wereldhuis aan de Nieuwe Herengracht. De meeste hebben hun jas nog aan. Ze praten met elkaar in een mix van Nederlands, Arabisch en Koerdisch. De tafel staat er vol met koffiekopjes en dozen meegebrachte baklava. Soms verlaat iemand de kamer, om buiten te roken, of voor een gesprek met de psycholoog. Emir Belatoui, kaal en strakgetrimde baard, loopt de zaal binnen en groet de mannen met een omhelzing en een kus op de wang. Hij is de oprichter van Stichting Secret Garden, en helpt sinds 2008 homoseksuele moslims.

Belatoui, zelf ook homoseksueel, ontvluchtte zijn moederland Algerije met zijn familie in 1986 tijdens de burgeroorlog. Ze streken neer in Frankrijk. “In Algerije woonde ik met mijn opa en oma en kon ik doen wat ik wilde. In Frankrijk werd er constant op me gelet.” Zijn ouders wisten niet dat hij homo was, en probeerden tot drie keer toe voor hem een huwelijk te arrangeren. Daarom vluchtte hij na 12 jaar uiteindelijk naar Nederland. Eenmaal “gewend” hier, ontdekte hij dat homoseksualiteit in migrantenkringen net zo werd behandeld als in Algerije. “Ik dacht: ik ga niet nog een keer emigreren om me veilig te voelen. Ik moet hier een veilige plek creëren voor die mensen.”

Toewijding
Die veilige plek bevindt zich nu in het Wereldhuis, een protestantse organisatie voor ongedocumenteerde migranten. Twee dagen per week kunnen “”LHBT’ers (lesbisch, homo, bi-seksueel en transgender) met een etnisch-culturele achtergrond” bij Secret Garden terecht voor psychologische en juridische hulp. Vaak lopen de mannen en vrouwen ook gewoon binnen voor een praatje met lotgenoten. Naast homoseksueel, zijn de mensen bij Secret Garden soms ook asielzoeker. De stichting helpt hen bijvoorbeeld bij een asielaanvraag, of het verwerken van trauma’s over de plek waar ze vandaan zijn gevlucht.

De stichting krijgt geen subsidie en draait volledig op vrijwilligers, onder wie een trauma-psycholoog en creatief therapeut. Ze kunnen gratis terecht in het pand van het Wereldhuis, een voormalig verpleeghuis. Voor Carla Pieters, vrijwilliger en volgens dede moeder van de groep, reikt haar toewijding verder dan twee dagen per week aanwezig zijn. “Er is nu een jongen in Groningen die het erg zwaar heeft. Hij voelt zich geïsoleerd, is zwaar depressief. Ik bel elke dag met hem om te horen hoe het gaat.”

Haram
Belatoui verbrak na zijn vertrek naar Nederland voor drie jaar het contact met zijn familie. “Toen ik daarna naar Parijs ging om mijn moeder op te zoeken, heb ik haar verteld over mijn geaardheid. Ze zei: ‘Als jij gelukkig bent, ben ik dat ook.’ Dat was voor mij zo’n opluchting. Voor die tijd was ik de hele tijd op zoek naar smoesjes.” Binnen de islam is homoseksualiteit ‘haram’, zondig. Voor de LHBT’ers is Secret Garden vaak de enige plek waar ze kunnen uitkomen voor hun geaardheid, in tegenstelling tot in hun thuisland of bij hun islamitische familie.

Niet beter dan Irak
Voor Ahmed, die onder een gefingeerde naam zijn verhaal wil doen, geldt dit ook. Hij emigreerde zeven jaar geleden met zijn familie uit Irak. Hij woont nu met een verblijfsvergunning in Amsterdam, vlakbij zijn ouders en twee broers, en werkt als chef kok bij een Italiaans restaurant. Zijn familie weet niet van zijn geaardheid. “Ze zouden me vermoorden als ze het wisten.” Ook voor de gemeente en de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) verzwijgt hij het. “Ze hebben daar een contactpersoon voor mij en mijn familie. Het zou kunnen dat diegene het dan aan hen doorvertelt.”

Tegen zijn ouders liegt hij, dat hij een vriendin heeft en naar de “normale disco” gaat. Hij vindt het leuk dat er in de hoofdstad zoveel “homodisco’s en sauna’s” zijn, maar toch is het hier voor hem niet beter dan in Irak. “Niemand kan ik erover vertellen, behalve hier. Mijn vriend kan niet langskomen, want mijn ouders zitten vlakbij.” Secret Garden is voor Ahmed de plek waar hij over zijn gevoelens kan praten. Oprichter Belatoui hoopt dat hij met zijn stichting uiteindelijk het taboe ook in moslimfamilies kan doorbreken. “Die veilige plek moet er ook komen binnen de eigen familie.”