Buffalowormburger wordt gedoogd

Koken met insecten (Foto: Rens Spanjaard)
Koken met insecten (Foto: Rens Spanjaard)

De buffalowormburgers die sinds vorige week in de schappen van supermarktketen Jumbo liggen vallen buiten de wet. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) zegt de insectenburgers te gedogen zolang een eenduidig beleid ontbreekt. De NVWA verklaart “de Europese regulering op dit punt te volgen.” De discussie op Europees niveau loopt nog.

“De EU buigt zich pas sinds kort over het vraagstuk ‘eetbare insecten’”, zegt onderzoeker Marcel Dicke van de Wageningen Universiteit. “Het is niet te voorspellen wanneer zij met een officieel standpunt komt.” Volgens Dicke zouden duidelijke regels zeker helpen bij het op gang brengen van de insectenproductie en -consumptie. “Bedrijven moeten weten waar ze aan toe zijn. Goede regelgeving is daarbij noodzakelijk.”

De insectenproducten van Jumbo worden geïmporteerd uit België. In dit buurland is de insectenproductie en -verkoop sinds 2013 bij wet vastgelegd. De Belgische variant van de NVWA – het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen – staat handel in een tiental insectensoorten toe, “in afwachting van een duidelijk standpunt vanuit de Europese Unie.” Voor de insectenproductie gelden in België vooralsnog de veiligheidsvoorschriften die ook worden gehanteerd bij de productie van andere levensmiddelen.

Jumbo introduceerde in oktober drie insectenproducten in vestigingen in Haren en Groningen. Nu zijn de insectennuggets, -schnitzels en -burgers door het hele land verkrijgbaar. “Een groot deel van de wereldbevolking eet al heel lang insecten”, zegt een woordvoerder van Jumbo. “Het is bijna vreemd dat we dat in het westen nog niet doen.”

Onderzoekers aan de Wageningen Universiteit wijzen al sinds 1997 op de voordelen van insecten eten. Zij voeren de beestjes aan als een gezond en duurzaam alternatief op de reguliere vleesindustrie.