Boekwinkels trachten Charlie Hebdo te bemachtigen

Amsterdamse boekhandels hebben grote moeite om exemplaren van Charlie Hebdo te bestellen, blijkt uit een rondgang van NAP. De nieuwste editie, de eerste na de terroristische aanslag op de redactie, is ook in Nederland zeer gewild. Voor ons land zijn echter maar 500 exemplaren beschikbaar, waardoor veel winkels achter het net vissen.

Twee terroristen vermoordden een week geleden acht journalisten van Charlie Hebdo. De eerste editie na de aanslag, die in Nederland donderdagochtend in de winkels ligt, is daardoor razend populair. De oplage werd verhoogd van de gebruikelijke 60.000 naar drie (en later vijf) miljoen exemplaren, maar toch is het blad in Frankrijk uitverkocht, meldt NRC.

Athenaeum Boekhandel, waar morgen "enkele tientallen" exemplaren van Charlie Hebdo worden verkocht. Foto: Daan Stoffelsen
Athenaeum Boekhandel, waar morgen “enkele tientallen” exemplaren van Charlie Hebdo worden verkocht. Foto: Daan Stoffelsen

Ook in Nederland is veel vraag naar de laatste editie van het satirische tijdschrift. Betapress, dat de import en distributie van buitenlandse kranten in Nederland verzorgt, wist echter maar 500 exemplaren voor ons land te regelen. Charlie Hebdo is normaal niet in Nederland te krijgen; Betapress stopte enkele jaren geleden met de titel vanwege een te lage vraag.

“Ze moesten bij de leverancier heel hard lachen om het aantal tijdschriften dat we wilden hebben”, zegt een medewerker van boekhandel Mulder. De winkel hoopt morgen toch een aantal exemplaren binnen te krijgen. Boekhandel Minerva heeft minder geluk: zij weten al dat morgenochtend niks geleverd gaat worden. “Het tien- tot honderdvoudige aantal tijdschriften zou in Nederland nodig zijn om aan de vraag te voldoen”, zegt een medewerker.

Athenaeum Boekhandel verkoopt volgens een medewerker morgen “enkele tientallen” exemplaren. “Maar we hebben honderden reserveringen uitstaan, dus voor mensen zonder reservering is niks meer te koop. Verder hebben we geen behoefte er nog iets over te zeggen. We worden platgebeld.”

Ook boekwinkels die normaal geen tijdschriften in het assortiment hebben, zoals De Nieuwe Boekhandel, doen een poging om Charlie Hebdo in hun schappen te krijgen. “Ik vind het hartstikke belangrijk, want als boekhandel ben je natuurlijk een uitdrager van het vrije woord”, zegt eigenaar Monique Burger. Mede naar aanleiding van het telefoontje van NAP besluit Burger Betapress te bellen. Het blijkt een onmogelijke opgave. “De leverancier vertelde me dat ze geen mededelingen over levering kunnen doen”, zegt Burger twee uur later teleurgesteld.