“Holy shit, ze hebben hem”

Bij de AKO in het Centraal Station staat vrijdagochtend om zes uur al een rij. De winkel verkoopt als een van de weinige in Nederland de nieuwste editie van Charlie Hebdo. In het buitenland gingen sinds de aanslag op de redactie al miljoenen exemplaren over de toonbank.

Rij voor Ako bij verkoop Charlie Hebdo. (Foto: Renate Guitink)
Rij voor Ako bij verkoop Charlie Hebdo. (Foto: Renate Guitink)

“Ik sta er al sinds 23:00 uur gisteravond”, zegt Luciano Tardio (19). Het is zes uur ’s ochtends. “Het is een krant van historische waarde. Ik wil persfotograaf worden, dus dan is dit wel een krant die je eigenlijk moet hebben. Sorry dat ik me af en toe omdraai, maar ik let goed op of hij er al is.”

Populair
Een groep van ongeveer vijftien man heeft zich vrijdagochtend verzameld voor de AKO in de westtunnel van het Centraal Station. Iedereen hoopt het satirische tijdschrift Charlie Hebdo te bemachtigen. Sinds de aanslag op de Parijse redactie, waarbij acht redacteuren de dood vonden, is het blad in binnen- en buitenland mateloos populair. In Nederland zijn via importeur Betapress slechts 500 exemplaren beschikbaar, twee dagen nadat het blad uitkwam in Frankrijk.

Vrachtwagenchauffeur Roy de Dheij (40) hoopt ook een blad te bemachtigen. “Zou dat een beveiliger zijn?” Hij wijst naar een in het zwart geklede man bij de liften die aandachtig naar de drukte kijkt. “Nee, ik ben niet van de beveiliging”, zegt Eon van de Oort (35) lachend. “Ik vind het gewoon leuk om te zien hoe ze naar binnen stormen.”

Fitnesstraining
AKO-directeur Erik Willems had eerder in het AD aangekondigd dat beveiliging aanwezig zou zijn bij de verkoop. Naast de man bij de liften houdt ook een stel agenten de winkel nauwlettend in de gaten. Komen zij speciaal voor Charlie Hebdo? De heren houden hun lippen stijf op elkaar. “Je moet maar met onze woordvoerder praten.”

Luciano Tardio met het tijdschrift Charlie Hebdo (Foto: Renate Guitink)
Luciano Tardio met het tijdschrift Charlie Hebdo (Foto: Renate Guitink)

Andere boekwinkels in het centrum die Charlie Hebdo vrijdagmorgen verkopen, hadden donderdag gezegd geen beveiliging te zullen inschakelen. “We verwachten niet heel veel commotie”, zegt Roos Flink (24) van Scheltema. Ook boekhandel Waterstones wordt niet extra bewaakt. “Wij zijn de dag begonnen met een extra fitnesstraining”, grapt Mattheus Hemelrijk (55). “Niet bang zijn is toch de kern van de huidige discussie?”

Voldoening
In de AKO komen ondertussen twee karretjes met dozen voorbij. Mensen uit de rij kloppen zenuwachtig op de ruiten. Is hij er al?

Om half zeven steekt de verkoopster haar duim op. “Holy shit, dat betekent dat ze hem hebben”, zegt Luciano. De kleine menigte dromt naar binnen. Luciano komt als eerste weer naar buiten en houdt het tijdschrift trots naar voren. “Ik voel blijdschap en voldoening. Ik ga hem thuis voorzichtig wegleggen. Het was het absoluut waard.” Binnen vijf minuten zijn de 25 exemplaren uitverkocht.

Update: Een medewerker van Waterstones meldt dat de distributeur vrijdag heeft afgebeld. Charlie Hebdo is daardoor niet verkocht in deze boekhandel.