Onduidelijkheid voor dansers

Foto door: Audringje www.flickr.com
Foto door: Audringje, Flickr.com

Een conflict binnen de leiding van Dansgroep Amsterdam veroorzaakte de afgelopen weken onrust in de danswereld. In februari houdt de dansgroep audities, maar hoe reageren dansers op de onrust rondom Dansgroep Amsterdam?

Amsterdam, 12 jan – “Ik ga geen auditie doen”, vertelt freelance-danseres Anna (22), die niet met haar achternaam in de krant wil. “Als het goed liep met Dansgroep Amsterdam zou ik de auditie zeker overwegen.” De inschrijving voor de audities is geopend en tussen 17 en 31 januari ontvangen dansers een uitnodiging. Volgens haar is die auditie voor dansers niet aantrekkelijk. “Dansers krijgen slecht inzicht in wat er nu gaat gebeuren met de dansgroep. Valt die straks uit elkaar?”

Machtsstrijd binnen dansgroep Amsterdam

Dansgroep Amsterdam (DGA) werd in 2009 opgericht door Krisztina de Châtel en Iztek Galili. Het is het Amsterdamse stadsgezelschap voor moderne dans. De twee artistiek leiders bleken moeilijk te kunnen samenwerken en in december ontstond een machtsstrijd. Het bestuur van de dansgroep besloot verder te gaan met De Châtel als artistiek leider en Galili als huischoreograaf. Galili weigerde deze functie, waarin hij onder leiding van De Châtel zou werken. Zijn contract liep op 31 december af en werd niet verlengd. Galili toert nog tot en met februari met een voorstelling van DGA door Nederland.

Hoe de dansgroep daarna verder gaat is onduidelijk. Het stadsgezelschap krijgt van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap een subsidie van 1,8 miljoen euro. Voorwaarde hiervoor is dat de dansgroep  op het werk van verschillende choreografen gebaseerd is. Zonder Galili moet dus gezocht worden naar een nieuw artistiek leider die gaat samenwerken met de Châtel. Die is nog niet gevonden.

Dansers zijn geschokt

Voor de dansers van DGA zijn de audities spannend, vertelt Gary Feingold, onder andere coördinator van  dansstichting Henny Jurriëns Stichting (HJS). Bij de oprichting van DGA brachten beide artistiek leiders hun eigen dansers mee. “De dansers hebben kortlopende contracten”, zegt Feingold. “Het zou zo kunnen dat de dansers van Itzik Galili geen verlenging krijgen.”  Zeven van de negen dansers komen oorspronkelijk uit de dansgroep van Galili, liet DGA vorige week aan NRC Handelsblad weten. De afgelopen dagen werd de voorstelling Bullet Proof Mama afgelast omdat twee dansers ziek waren.

De dansers van DGA zijn geschokt door het conflict. Dat lieten zij weten door een speciale Facebook pagina aan te maken. De dansers wisten dat er veranderingen binnen de leiding van de dansgroep zouden komen, maar hoorden via de media hoe en wanneer deze doorgevoerd zouden worden. “We voelen ons misleid, niet gerespecteerd, genegeerd en onveilig”, schrijven ze op Facebook. Ook Itzik Galili plaatst af en toe een bericht op de pagina.

Auditie ondanks onzekerheid

Ook andere dansers praten onderling veel over het conflict. “Iedereen is teleurgesteld”, zegt danseres Anna. “Amsterdam heeft lang geen modern gezelschap gehad.” Danseres Eva Baumann:  “Verkeerd management beïnvloedt het hele bedrijf. Maar voor dansers zijn dit sowieso moeilijke tijden. Ik ben zes maanden geleden uit Amsterdam weggegaan. Het is moeilijk om hier subsidie te krijgen. Ik ben teruggegaan naar Duitsland.”

“Dansers zijn al blij als ze een baan hebben”, vertelt een medewerker van HJS. Bij HJS volgen veel professionele dansers lessen. Vaak krijgen ze niet eens een jaarcontract, maar een contract voor één productie.” Bij audities strijden vaak 300 dansers voor 2 contracten. “Soms blijkt dat ze helemaal geen dansers zoeken”, vertelt danseres Michal (23) gefrustreerd. “Dan organiseren dansgroepen die auditie alleen maar omdat het een voorwaarde voor hun subsidie is.”

De grote werkloosheid is voor sommige dansers een reden om ondanks de onzekerheid auditie bij het stadsgezelschap te doen. “Auditie doen bij een dansgroep die niet stabiel is, is niet handig”, zegt Diego Cosignani (25). “Maar ik kan het op zijn minst doen en dan verder kijken.” Danseres Michal heeft haar CV al opgestuurd. Zij is net afgestudeerd aan de dansacademie in Rotterdam en is nu freelancer en serveerster. “Er zijn zo veel dansers en zo weinig kansen.” Volgens haar kan er nog van alles gebeuren bij DGA. “Itzik is een genie. Ik hoop eigenlijk dat hij uiteindelijk toch niet weg hoeft. Dan wil ik deze kans gewoon grijpen.”

Details over de audities bij dansgroep Amsterdam zijn nog niet bekend. Artistiek leider Krisztina de Châtel wilde geen commentaar geven.