Amsterdamse LAKS-voorzitter veroorzaakt heisa met ‘grap’ verkiezingsdeelname

Nee, het LAKS gaat toch niet meedoen met de Tweede Kamerverkiezingen in maart. En nee, daar was de hoofdredactie van de NOS niet zo blij mee. 

Begin deze week maakte de scholierenorganisatie bekend blanco op de kieslijst te willen, maar laat nu weten dat het een stunt is. Voorzitter Sven Annen: “De problemen van scholieren zijn natuurlijk geen geintje. We doen dit vooral om aandacht te vragen.”

De werkwijze van het LAKS schoot bij de hoofdredactie van de NOS in het verkeerde keelgat. Op de website NOS.nl plaatste zij een open brief aan het LAKS, waarin de nieuwsorganisatie stelt dat het scholierencomité ‘nepnieuws’ zou hebben verspreid. Daarmee heeft het LAKS “hun eigen geloofwaardigheid in twijfel getrokken”, meent de NOS.

Voorzitter Annen had de brief wel verwacht. “De brief van de NOS was niet mals, nee. We hebben hen gedwongen verkeerde berichtgeving te publiceren.” Toch is de 18-jarige VWO’er van het Calandlyceum het niet eens met het woord ‘nepnieuws’. “Kijk, dat we meedoen met de verkiezingen is nep, maar de problemen van scholieren zijn dat absoluut niet.”

En daarmee ziet Annen een verschil met het ‘nepnieuws’ van de afgelopen tijd op het web circuleerde. “De figuren die dat publiceren zullen nooit toegeven dat hun nieuws onjuist is. Bij ons is het slechts een middel voor een hoger doel.” En die werkwijze heeft gewerkt. De afgelopen dagen ontving Annen allerlei reacties: “Je kunt zeggen wat je wilt, maar er hebben wel Kamerleden eindelijk inhoudelijk op onze punten gereageerd. Dat is de meerwaarde van deze stunt.”