Kriebels bij eerste marathon op natuurijs

De eerste marathon op natuurijs wordt gereden in het Groningse dorpje Noordlaren. Team Port of Amsterdam, dat vooral bestaat uit Amsterdamse studenten, doet mee met tien rijders. Coach Casper Helling: “Het is mooi om te zien hoe iedereen de kriebels krijgt.”

IMG_20170118_111633.jpg

Het is vroeg en vooral ook koud wanneer Mark van der Harst in de auto stapt. Over een paar uur staan hij en zijn ploeggenoten van Team Port of Amsterdam aan de start van de eerste marathon op natuurijs. Die wordt dit jaar gereden in Noordlaren. Een hele eer voor het Groningse dorp, nadat zij de strijd om de eerste wedstrijd dinsdag wonnen van Haaksbergen en Arnhem.

Van der Harst geeft de volumeknop van de radio een draai en luistert gespannen naar wat de nieuwslezer van Sky Radio te vertellen heeft over de marathon. Gisteren dacht hij vandaag te gaan studeren. Maar zodra de eerste berichten over een mogelijke marathon binnenkwamen, gingen de radio en televisie aan. De hele dag zaten de schaatsers van Team Port of Amsterdam in spanning of de vereiste 3 centimeter ijs gemeten werd.

De wedstrijd in Noordlaren maakt niet alleen bij de marathonrijders iets los. “Vandaag kijkt heel Nederland mee”, vertelt Van der Harst. “Iedereen wordt gek wanneer de eerste marathon op natuurijs gereden wordt. Dat maakt het bijzonder en leuk.”

Schaatsen op natuurijs vereist doorzettingsvermogen van de schaatsers. Ze moeten zo efficiënt mogelijk rijden vanwege de wisselende kwaliteit van het ijs. Maar de baan in Noordlaren verschilt volgens Van der Harst niet veel van een kunstbaan. “Het is dan wel natuurlijk aangevroren maar niet natuurlijk aangelegd.” Daar hebben de ijsmeesters van ijsvereniging De Hondsrug voor gezorgd. “Het blijft gewoon 125 rondjes linksom rijden”, aldus Van der Harst.

Tien mannen van de Amsterdamse ploeg hijsen zich vandaag in zwart-gele schaatspakken. Daarmee is het de grootste ploeg van het peloton. De kracht van het team is dat ze goed aan elkaar zijn gewaagd, vertelt coach Casper Helling in de kleedkamer. Hij legt uit dat het pakken van een rondje de uitdaging is, want dan is er qua uitslag van alles mogelijk. “En het is natuurlijk mooi om te zien hoe iedereen de kriebels krijgt¨.

IMG_20170118_105840.jpg
De heren wachten om het ijs op te stappen.

“Ik ben benieuwd hoe het ijs is”, vertelt Christoffel Hendriks terwijl hij met klappende schaatsen naar de start loopt. Teamgenoot Erik Valent is ook positief, zijn benen voelen goed. Hij verwacht dat het een stevige wedstrijd wordt. Om elf uur klinkt het startschot, gevolgd door gejuich vanuit het publiek vol oranje Unoxmutsen. Valent krijgt gelijk, vanaf de start gaat het meteen hard.

Ondertussen lopen veel mensen al rond met een kop erwtensoep of een broodje hamburger. Broers Norman en Tonny Hospers staan in de eettent met een beker Berenburger in de hand. Er hangt dikke rook en het ruikt er naar frituur. “Iedereen is blij, het regelt zichzelf.” De heren noemen zichzelf sfeerproevers. “We zijn hier niet om de stand bij te houden.”

Herman de Muinck volgt het schaatsen iets fanatieker, maar vindt het “koek-en-zopie gebeuren” ook wel weer leuk. Hij staat op een van de heuvels naast de baan, zodat hij goed zicht op de rijders heeft. “Wat hier rijdt is de crème de la crème van de schaatssport”, vertelt Muinck. Een favoriet heeft hij zeker. “Jorrit Bergsma. Die met nummer 13 op zijn been.”

Het is een actieve race. Bij elke aanval kan een ploeggenoot van Team Port of Amsterdam mee. Toch slaagt het team er niet in zich bij de uiteindelijke kopploeg te voegen. Tijdens de laatste ronde gaan het tempo van de omroeper en het volume van het publiek omhoog. “Schouten of Post?” Na een snelle sprint is Simon Schouten, van de ploeg van Jillert Anema, degene die als eerste over de finish komt.

Team Port of Amsterdam is niet blij met de uitslag. “Op de baan zijn we echt beter”, zegt Christoffel Hendriks. Voor hem was het de eerste keer op Nederlands natuurijs. “Ik moet mijn slag nog vinden.” Zijn broer Johan Hendriks: “Het gleed niet echt, het was zwaar.” Mark van der Harst baalt dat ze niet in de kopgroep zaten. Iets wat volgens Tijs van der Steen wel had gemoeten met zoveel mensen aan de start. “Dat is gewoon jammer.”

Wilt u de hele wedstrijd in detail herbeleven? Scroll dan rustig door onze liveblog van eerder vandaag.