PVV-stemmer wordt lijstduwer Nieuwe Wegen

“Als ik meneer Monasch niet persoonlijk had gekend, had ik in maart weer op Wilders gestemd”, zegt Leo Buchel (69). Maandag werd bekend gemaakt dat de Amsterdammer lijstduwer is van Jacques Monasch’ nieuwe politieke partij Nieuwe Wegen. “Wilders zegt vaak dingen waarvan je achteraf denkt: dat had je beter niet kunnen zeggen, dat zou Monasch beter kunnen.”

Leo Buchel en zijn vrouw Anneke (67) werken al 44 jaar op de Albert Cuypmarkt. De eerste 28 jaar stonden ze op de markt en sinds 2000 bezit het stel de woonwinkel Viareggio midden op de Cuyp. De zaak was het podium waar Jacques Monasch in november aankondigde uit de PvdA te stappen. “Meneer Monasch heeft hart voor de Albert Cuyp.

“Vanaf het eerste uur ben ik betrokken geweest bij de oprichting van Nieuwe Wegen. Ik kende Monasch goed van vroeger, toen hij fractievoorzitter was van het toenmalige stadsdeel de Pijp. Ik zat in de jaren 90 in het bestuur van de winkeliersvereniging. Bij de herinrichting van de Albert Cuyp heeft hij de kleine ondernemers bijgestaan, dit zal hij ook doen als hij in de Kamer zit.

“Monasch wil een podium bieden aan mensen die praktijkervaring hebben, mensen zoals ik. Ik heb met eigen ogen gezien hoe MKB’ers worden uitgeknepen, het is voor ons de afgelopen jaren echt overleven geweest. Collega’s konden hun marktgeld bijvoorbeeld niet betalen, waardoor ze niet meer open mochten. Nieuwe Wegen wil dit soort mensen helpen, door belastingen te verlagen en de btw naar beneden te schroeven.”

Of Nieuwe Wegen dé partij is om deze veranderingen door te voeren, weet Buchel niet zeker. “Maar we moeten ervoor strijden, we moeten een vuist maken! Wilders is ook klein begonnen en ik zeg altijd: niet geschoten is altijd mis. Iedereen om me heen is zat van de huidige politiek. Driekwart van de mensen die ik ken stemt PVV, omdat ze op zoek zijn naar een nieuw geluid.

“Monasch heeft dit ook gezien. Ik denk dat zijn ogen in al die jaren bij de PvdA voor de werkelijkheid zijn geopend: hij weet hoe zwaar Nederlanders het hebben. Hij is een geschikte leider en een van de weinigen in de politiek die te vertrouwen is”, vindt Buchel. “Het is een keurige man, altijd beleefd, altijd respectvol, wat je mening ook is”, beaamt zijn vrouw.

Een toekomst in de Tweede Kamer ziet Buchel niet zitten. “Daar heb ik geen tijd voor. Ik werk zes dagen per week en vaak ook ’s avonds. Ik heb tegen meneer Monasch gezegd dat ik wel als lijstduwer op de lijst wilde. Op de achtergrond blijf ik actief.”

Lees ook: Van PVV-stemmers tot sociaaldemocraten op kandidatenlijst Nieuwe Wegen