Van PVV-stemmers tot sociaaldemocraten op kandidatenlijst Nieuwe Wegen

De politieke achtergronden van de kandidaten voor Jacques Monasch’ nieuwe partij zijn opvallend uiteenlopend. Zo stemde de Amsterdamse nummer 31, een marktkoopman, jarenlang voor de PVV. Hoe werkt dit in de praktijk?

Volgens partijleider Jacques Monasch (54) leidt het niet tot conflicten. “Het belangrijkste is dat alle kandidaten onze speerpunten onderschrijven. Daardoor voelt het alsof we een beetje dezelfde achtergrond hebben.” Arjan van Duyvenvoorde (40), nummer 8 op de lijst, legt uit: “Je zou onderlinge strijd verwachten maar dat gevoel heerst helemaal niet.”

Van Duyvenvoorde’s politieke voorkeur was overwegend sociaaldemocratisch, ‘maar ik stemde nooit met een bevredigend gevoel.’ Nummer 10 op de lijst, Sietze Jan Dijkstra (53), stemde jaren voor de VVD. “Het is geen doodzonde om over te stappen op een andere partij, als deze voor oplossingen van de Nederlandse problemen kan zorgen”, meent de advocaat. Voormalig PVV-stemmer Leo Buchel (69) staat als lijstduwer op de kandidatenlijst van Nieuwe Wegen. “Als ik meneer Monasch niet persoonlijk had gekend, had ik in maart weer op Wilders gestemd”, vertelt de Amsterdammer.

Monasch denkt met zijn Nieuwe Wegen een electoraal gat te vullen. “De ouderwetse links-rechts tegenstelling geldt niet meer. Op economisch gebied zou je kunnen zeggen dat we vrij links zijn. Maar we willen ook strengere grenzen stellen op het gebied van immigratie, integratie en de bescherming van onze normen en waarden.”

Dat de politieke ideeën van Nieuwe Wegen lijken op die van de PVV is volgens Monasch ‘een groot misverstand’. “Asielzoekers die vluchten voor oorlog en geweld krijgen van ons bijvoorbeeld een plek in Nederland, ook zijn wij niet voor een Nexit. Wel is de partij, net als Wilders, voor bindende referenda. Deskundigheid zit in de samenleving”, meent de politicus.

Dat de kandidaten voor Nieuwe Wegen geringe politieke ervaring hebben, lijkt Monasch geen probleem te vinden. “Onze kandidaten staan stevig in hun schoenen. Het zal wennen worden, maar ik zal ze bijstaan bij het vertalen van de politieke agenda.”

Monasch heeft goede hoop voor de Tweede Kamerverkiezingen op 15 maart. “We zullen tot de laatste minuut strijden voor ons doel: twintig zetels.” Wel moet er iets gedaan worden aan de media-aandacht die de partij vergaart. Of beter gezegd het gebrek daaraan. Dijkstra: “De enige zender die een item had over de presentatie van de kandidatenlijst, was Omrop Fryslân.”

Lees ook: PVV-stemmer wordt lijstduwer Nieuwe Wegen