Bekende essayist weet niets van brug die naar zijn moeder is vernoemd

Deze week kregen elf bruggen in Amsterdam Nieuw-West een nieuwe naam. De bruggen zijn onder meer vernoemd naar zeezeiler Conny van Rietschoten, jazz-zangeres Rita Reys en feministe Henny de Swaan. NAP Nieuws belde met Abram de Swaan, bekend socioloog en essayist en de zoon van Henny de Swaan.

Dag meneer de Swaan. Er is onlangs een brug vernoemd naar uw overleden moeder. Kan ik u daar wat vragen over stellen?
Daar heb ik nooit iets van vernomen. Weet je het zeker?

Niet helemaal, ik zou er natuurlijk naast kunnen zitten. Volgens mij gaat het om brug 714, in Slotervaart.
Ik wist van niets, maar ik heb het net opgezocht. Inderdaad, bij de Aletta Jacobslaan en de Ottho Heldringstraat. Bedankt voor de info.

Hoe kan het dat u daar niks vanaf wist?
Ik weet niet hoe ze bij de gemeente communiceren. Het zou kunnen dat ik in die tijd in Amerika zat. De meeste brieven die in die periode aan mij zijn gericht heb ik overigens wel ontvangen. En als het per mail is gegaan zou ik het uiteraard sowieso gezien moeten hebben. Maar voordat ik daar bits over ga doen: ik vind het enig.

U bent er blij mee?
Ik vind het heel erg aardig dat er mensen zijn geweest die er bij de gemeente op hebben aangedrongen een brug naar mijn moeder te vernoemen. Heel attent.

Heeft u enig idee uit wiens koker dit komt?
Geen enkel idee.

Vindt u de locatie van de brug goed gekozen?
Dat hebben ze bij de gemeente heel secuur gedaan. Mijn moeder zou het geweldig hebben gevonden dat er in de buurt van straten die vernoemd zijn naar bekende feministen als Aletta Jacobs en de Wilhelmina Drucker een brug haar naam heeft gekregen. Een grote eer.

Bent u van plan de brug binnenkort te gaan bekijken?
Ik ga zeker eens langs!

Benieuwd naar de nieuwe namen van de overige bruggen in Nieuw-West? Klik op deze link!

Lees ook: Nog 1323 bruggen wachten op een naam