Michael van Praag: ‘‘Ik steun de vernieuwingen die Van Basten in het voetbal voorstelt’’

Michael van Praag is blij met de voorstellen van Marco van Basten bij de FIFA. Dat zei de voorzitter van voetbalbond KNVB tegenover NAP Nieuws.

Eerder deze week deelde Van Basten publiekelijk zijn hersenspinsels via de Duitse krant Bild.  Hij wil onder andere de buitenspelregel schrappen, tijdstraffen invoeren bij gele kaarten en teams minder wedstrijden per seizoen laten spelen. Van Praag ziet Van Basten als symbool voor de modernisering binnen de FIFA.

Van Basten is op dit moment hoofd technische ontwikkeling bij FIFA. Daar probeert hij te zorgen voor vernieuwing. “Marco zorgt voor een fris geluid binnen de FIFA en dat is heel goed”, zegt Van Praag. In 2015 keerde Van Praag zich als eerste tegen toenmalige FIFA-voorzitter Sepp Blatter. Die werd beschuldigd van corruptie. Na het aftreden van Blatter werd Gianni Infantino voorzitter van de Wereldvoetbalbond. Sindsdien probeert de organisatie te moderniseren.

VanBasten.jpg
Marco van Basten

Leren van andere sporten
Met een positieve houding en een breed perspectief kijken naar het voetbal. Dat is wat de KNVB voorzitter duidelijk wil maken: ‘‘Ik steun de vernieuwingen die Van Basten in het voetbal voorstelt van harte. Ik ben dan ook zeer tevreden dat hij bij de FIFA zit om verandering te brengen. Als er één sport is die conservatief is wat betreft regels en het aanpassen daarvan, dan is het voetbal. Het moet mogelijk zijn om de sport aantrekkelijker te maken.”

Voetbal kan leren van andere sporten, vindt Van Praag. “Leuke voorbeelden zie je in het handbal en hockey. Neem de zelfpass, bij een inworp naar jezelf mogen spelen. Dat gebeurt in deze sporten al heel lang en het werkt goed. Co Adriaanse is daar bijvoorbeeld ook voorstander van.” Adriaanse was trainer bij clubs zoals Ajax en FC Porto.

Van Praag benadrukt dat de ideeën van Van Basten nog lang niet in praktijk zullen worden gebracht: ‘‘Voordat spelregelwijzigingen doorgevoerd kunnen worden, moeten allerlei procedures doorlopen worden. Dat duurt nog wel even. Het wordt dan FIFA breed geregeld. Het ene land kan namelijk niet zonder buitenspel gaan spelen en het andere land wel. Van Basten is een van de ondersteuners van het systeem met video scheidsrechter. Dankzij Infantino hebben we inmiddels enorme stappen kunnen maken in de acceptatie daarvan.  Het hangt er nog vanaf met welke voorstellen hij definitief zal komen. Of we het daar verder als KNVB mee eens kunnen zijn, dat weet ik ook nog niet. Het zijn slechts nog gedachtenspinsels”.


Over Michael van Praag:

  • Voorzitter AFC Ajax  1989 – 2003
  • Kandidaat FIFA voorzitterschap 2015
  • Kandidaat UEFA voorzitterschap 2016
  • Bondsvoorzitter KNVB 2016