Een walvis in de bibliotheek

De negenjarige Dominique van Hoof geeft het startsein voor de Nationale Voorleesdagen 2017 in de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA), locatie Slotermeer. Zij is kinderdirecteur van de OBA. Het prentenboek van het jaar is ‘‘De kleine walvis’’ van Benji Davies. OBA-directeur Martin Berendse leest het boek voor aan peuters en hun ouders uit Slotermeer.

‘’Kom jij ook voor het voorleesontbijt? We moeten snel naar binnen, anders zijn we te laat.’’ Twee vrouwen met kleine kinderen treffen elkaar voor de bibliotheek. Binnen zitten vijftien tot twintig peuters met hun ouders te wachten tot het voorleesontbijt begint. Het woord is aan Dominique, die Martin Berendse eerst een paar vragen mag stellen. ‘’Wat vond u vroeger het leukste boek?’’

Voor Berendse de kans krijgt om antwoord te geven, roept een jongetje: ‘’Gaan we nu voorlezen?’’ ‘’Ja, we gaan zo lezen, vriend’’, antwoordt Berendse lachend. Desirée de Jong, medewerkster van de OBA, vraagt of iedereen goed zit. ‘’Wat zit er onder dit doek?’’ Langzaam haalt ze een zwart doek weg. Daaronder blijkt een knuffelwalvis te zitten. ‘’Ooooh’’, roepen de kinderen.

Een beter taalgevoel

De Openbare Bibliotheek Amsterdam heeft in totaal bijna 100.000 jeugdleden. De vestiging Slotermeer is gevestigd in het Huis van de Wijk, een buurthuis. ‘’We geven hier taallessen en we hebben ouders van jonge kinderen bij de lessen uitgenodigd voor het voorleesontbijt’’, vertelt De Jong. ‘’We vinden het belangrijk dat ouders begrijpen dat hun kinderen een beter taalgevoel ontwikkelen als ze voorgelezen worden. Daarom stimuleren wij de ouders om hun kinderen in het Nederlands voor te lezen.’’

Walvis

Berendse neemt het woord. ‘’Boy woont met zijn papa en zes poezen. Papa is de hele dag werken en dan is Boy alleen.’’ Boy vindt een walvis op het strand en neemt hem mee naar huis. ‘’Zou papa boos worden, denken jullie?’’, vraagt Berendse aan de kinderen. ‘’Wordt jullie papa wel eens boos?’’ De meeste kinderen schudden nee. Dominique houdt een plaat omhoog waarop een grote grijze walvis getekend is.

Latifa Alaiz is samen met haar zoontje van 2,5. Ze hoorde van het voorleesontbijt via de basisschool van haar oudere kinderen. ‘’Ik vind het een leuk initiatief, maar mijn zoontje is eigenlijk nog wat te jong’’, vertelt Alaiz. ‘’Hij begrijpt het niet goed, maar ik ben van plan om hem meer voor te gaan lezen.’’

Poëzie voor kinderen

Gökhan Aksoy was in 2015 en 2016 stadsdichter van Nieuw-West. Hij meent dat voorlezen nu meer aandacht krijgt dan tien jaar geleden. ‘’We hebben in de wijk nu de voorleesexpres. Vrijwilligers komen bij mensen thuis om hun kinderen voor te lezen.’’ Wat er nog verbeterd kan worden? ‘’Ik zou het liefst willen dat kinderen vroeg in aanraking komen met poëzie, maar dat is nog wat te hoog gegrepen.’’

In het kader van de Nationale Voorleesdagen worden er tot 4 februari activiteiten georganiseerd in alle Nederlandse bibliotheken.