Drie Amsterdamse nominaties 'Huisjesmelker van het Jaar'

Drie Amsterdamse huisbazen zijn genomineerd voor de landelijke ‘Huisjesmelker van het Jaar’-verkiezing. Amsterdamse verhuurders HiCondo, Yvonne Bouwman en Piet Mooij behoren volgens huurders en ROOD, de jongerenorganisatie van de SP, tot de slechtste huisbazen van Nederland.

“Dit zijn de heftigste verhalen”, zegt ROOD-woordvoerder Daphne van Breugel. Samen met SP-wethouder Laurens Ivens (Wonen) en Gert Jan Bakker van Meldpunt Ongewenst Verhuurgedrag zat ze in de jury die alle klachten van huurders beoordeelde. “We hebben veel contact gehad met huurders. Er komt veel intimidatie voor bij deze huisbazen. Eén huisbaas, van HiCondo, heeft zelfs geweld gebruikt tegen een klagende huurder.”

Huurders zijn onder meer ontevreden over achterstallig onderhoud, te hoge huurprijzen en pesterijen. “Huurbaas Yvonne Bouwman heeft bijvoorbeeld een keer de keuken en badkamer maandenlang gebarricadeerd, zogenaamd onder het mom van verbouwing, nadat huurders geklaagd hadden over plotselinge verhuur via AirBnB”, zegt Van Breugel. “Pas één dag voor het verlopen van een deadline die advocaten van de huurders hadden gesteld haalde ze de barricade weg.” Ook over HiCondo, dat in Zuidoost een oud kantoor transformeerde in studentenwoningen, kwamen veel klachten binnen. Bewoners klagen onder meer dat ze in een “bouwput” wonen. HiCondo kwam eind vorig jaar al in het nieuws na een stortvloed aan klachten van huurders.

Met de verkiezing wil ROOD de landelijke woningnood onder studenten aankaarten. “Huurders moeten weten waar ze recht op hebben. We willen goede, betaalbare studentenwoningen, geen huisjesmelkers”, aldus Van Breugel.  Volgens haar maken huisjesmelkers misbruik van de woningnood onder Amsterdamse studenten. “Je bent in Amsterdam al blij als je een kamer hebt. Door de woningnood gaan studenten sneller akkoord met dingen die eigenlijk niet kunnen. Huisjesmelkers zijn daar heel slim in en zoeken vaak de grenzen van de wet op. Ze weten waar ze mee bezig zijn.”

HiCondo reageerde niet op telefonische en schriftelijke vragen. Bouwman en Mooij waren niet bereikbaar. Halverwege februari wordt de landelijke ‘winnaar’ bekend gemaakt.

Update 27-01-2017 12:46: HiCondo laat in een reactie weten “zeer ontstemd” te zijn over de nominatie. Volgens de verhuurder “zijn verreweg de meeste bewoners zeer tevreden” en komen de klachten (“ongefundeerd en onjuist”) vanuit “een kleine groep zeer actieve groep huurders, die het doet voorkomen alsof er van alles mis is met het complex en met de verhuurder en de beheerder ervan”.