Jumping Amsterdam: hoe maak je een paard wedstrijdklaar?

Paardenliefhebbers komen massaal naar Amsterdam. De RAI staat namelijk vanaf vandaag vier dagen lang in het teken van de paardensport. Tijdens Jumping Amsterdam doen zowel Nederlandse als internationale ruiters mee aan spring- en dressuurwedstrijden. Hoe zorgen zij ervoor dat hun paarden zich aan de oefeningen houden en niet op hol slaan in de ring? NAP Nieuws hield een vragenrondje.

Simone van Wijngaarden is dressuurruiter en doet met haar paard Caruso mee aan de Lichte Tour dressuur.

“Elk paard reageert anders op een wedstrijd. Ik heb mijn paard Caruso pas sinds begin oktober. Het is dus aftasten hoe hij gaat reageren. Tot nu toe vindt Caruso wedstrijden niet eng, maar Jumping Amsterdam is wel anders. Het is een druk concours met veel publiek en afleidingen zoals grote bloembakken. Dat is wel een dingetje bij dit paard, hij heeft veel temperament en maakt daarom ook sneller fouten. Dan is het belangrijk om zelf rustig en duidelijk te blijven zodat het paard op mij focust en niet op de rest.

“Drie dagen voor de wedstrijd ga ik proefrijden. Dan oefen ik dingen die we ook tijdens de wedstrijd gaan doen. Je kunt niet overdreven hard gaan trainen, want het risico op blessures bij paarden is groot. Dat komt omdat ze dunne benen hebben in verhouding met het lijf. Dichter naar een wedstrijd toe word je voorzichtiger wat dat betreft.

“Ik denk niet in bijgelovige rituelen. Dat zou wel lekker makkelijk zijn. Maar ik zorg wel dat alle spullen schoongemaakt en gestreken zijn. Ik bereid me zo goed mogelijk voor, maar als het misgaat, dan gaat het mis.”

Vergroot

P1020631
Simone van Wijngaarden met haar paard Caruso

Sanne Thijssen is springruiter. Begin deze maand won ze nog de Grote Prijs van Groningen. Tijdens Jumping Amsterdam doet ze met meerdere paarden mee aan wedstrijden op 1:30 tot 1:60 niveau.  

“Ik ga vrijwel ieder weekend op concours. De ene wedstrijd is belangrijker dan de ander en voor elke wedstrijd zet ik andere paarden in. Ik begin niet een bepaald aantal dagen van tevoren met voorbereiden want ik train vrijwel het hele jaar door met mijn paarden. Ik rijd er gemiddeld acht op een dag. Je moet je paard natuurlijk wel de kans geven om voor een wedstrijd goed uit te rusten.

“Het is belangrijk dat een paard goed naar je luistert. Hoe ouder een paard wordt, hoe beter het op de ruiter is afgesteld. Het ene paard is in de ring meer gespannen dan het andere. In zo’n geval probeer ik vooral zelf ontspannen te zijn, zodat het paard ook rustig wordt.”

Maaike van Essen is ook springruiter. Donderdagochtend doet ze in de klasse L (licht) mee met haar paard Vareijhm.

“Het hele jaar door doe ik mee aan wedstrijden. Ik houd mijn paard in vorm door iedere dag te rijden en te werken aan punten die niet zo lekker gaan. Zo zorg ik ervoor dat mijn paard naar me luistert tijdens de wedstrijd.

“De band met je paard heeft invloed op alles, dat is de basis voor het hele rijden. Bij een wedstrijd als vandaag kan ik erop vertrouwen dat mijn paard me niet laat zitten. De enige die een fout kan maken, dat ben ik. Dus ik moet zorgen dat ik zo ontspannen mogelijk ben. Mijn instructrice helpt door op mij in te praten. Maar het blijft springen, dus een fout is snel gemaakt.

“Aan prijzen denk ik niet. Als we foutloos rijden, dan gaan we er natuurlijk wel voor. Ik hoop voornamelijk dat we genieten en een zo goed mogelijk resultaat behalen.”