Vijf sportevenementen die Amsterdammers dit weekend niet mogen missen

Op vrijdag struint NAP Nieuws de agenda’s af om de leukste sportevenementen voor Amsterdammers op een rij te zetten. Van spannende amateurderbies tot grote internationale wedstrijden, zolang het Amsterdammers maar aangaat.

1. Ajax – ADO Den Haag
Voor Ajax staat zondag de eerste thuiswedstrijd na de winterstop op het programma. De club verwelkomt ADO Den Haag. Voor de Hagenezen begon het weekend goed. Zij ontvingen van de Chinese eigenaar United Vansen (UVS) het langverwachte bedrag van 2 miljoen. Vorige week werd al  0,5 miljoen betaald. Wang Hui beloofde vorig seizoen al een bedrag van 2,5 miljoen te storten en dat is nu dus gebeurd. De Chinees blijft vooralsnog geschorst als voorzitter van de raad van commissarissen.  

Voor ADO-speler Achraf el Mahdioui is dit verder een bijzondere wedstrijd. De Amsterdammer speelde in 2012 nog bij Zeeburgia in Oost. Wim Jonk haalde hem toen naar de A1 van Ajax. Na een kort verblijf in Amsterdam voetbalt hij sinds juni 2016 bij ADO. 16 oktober 2016 maakte hij nota bene zijn debuut tegen zijn voormalige werkgever. Door doelpunten van Davy Klaassen en Betrand Traoré wist Ajax te winnen. Traoré is momenteel afwezig bij Ajax vanwege zijn deelname aan de Afrika Cup. De aanvaller scoorde maandag nog in de Afrika Cup waardoor Burkina Faso zeker was van een plek in de kwartfinale. Zaterdag speelt Traoré met zijn team tegen Tunesië in Stade d’Angondjé (17:00 Europese tijd).

David Endt schrijft in de voorbeschouwing namens NAP Nieuws een gedicht. In het kader van de week van de poëzie deelt de Hagenees zijn visie op deze wedstrijd.

2. Marathon en halve marathon in het Amsterdamse Bos
Hardlopers kunnen zaterdag hun hart ophalen in het Amsterdamse bos. Daar vindt de Sri Chinmoy Marathon & Halve Marathon plaats. Deelnemers gaan niet het hele bos door, maar rennen rondjes van bijna 5 kilometer rondom de Bosbaan. De wedstrijd is onderdeel van de Triple 7 Quest. Dat is een initiatief waarbij lopers in 7 dagen tijd, 7 marathons lopen door 7 continenten. Tien van de honderd lopers die mee kunnen doen aan de wintermarathon, wagen zich aan deze uitdaging. Ben je niet zo van het hardlopen? Toekijken, aanmoedigen en genieten van de winterse sfeer is een goed alternatief.

3. Finale Australian Open
Rivalen Roger Federer en Rafael Nadal hebben de tenniswereld de afgelopen jaren niet meer geregeerd. Toch treffen de twee oude gladiatoren van de tenniswereld elkaar zondag tijdens de finale van de Australian Open. Vanwege hun leeftijden is dat toch wel een unikum. Wat het toernooi nog meer verrassend maakt is dat favorieten Djokovic en Murray eerder al uitgeschakeld werden.

4. Africa Cup 2017 Gabon: Senegal – Kameroen
Ook dit weekend weer een wedstrijd van de Africa Cup. Dit keer treffen onder andere Senegal en Kameroen elkaar in de kwartfinale. Beide landen plaatsten zich maandag al voor deze ronde. Senegal kwam als groepshoofd ongeslagen de groepsfase door, Kameroen plaatste zich als tweede.

De spelers van Kameroen dragen met trots de bijnaam ‘Ontembare Leeuwen’ (les Lions Indomptables). Ondertussen zorgt dit voor gezonde rivaliteit met de Senegalezen, die de bijnaam ‘Leeuwen van de Gastvrijheid’ dragen. Het woord Teranga, staat voor gezelligheid of gastvrijheid en is afkomstig uit het Wolof, de taal die in Senegal wordt gesproken. Het begrip symboliseert de nationale trots van het land. Wanneer het om voetbal gaat noemen de Kameroenezen hen wel eens gekscherend de Gekooide Leeuwen, vanwege hun vermeende zachtaardige karakter. Wie aan het langste eind trekt zal zaterdagavond 20:00 uur (Europese tijd) worden beslist in Stade de Franceville.      

5. Jumping Amsterdam
Ook dit weekend staat de RAI nog in het teken van de paardensport. Zondagmiddag worden er verschillende prijzen uitgereikt, waaronder die voor beste ruiter van Jumping Amsterdam 2017. Zie ook ons artikel over de voorbereiding van paarden op een wedstrijd. We maakten ook een videoreportage over de app waarmee het publiek bij Jumping Amsterdam jury kan spelen.