“Het staat toch je leven lang in je paspoort”

Door overvolle kraamafdelingen in de hoofdstad moeten steeds meer zwangere vrouwen uitwijken naar Amstelveen. Ouders vinden dat jammer: de baby’s zijn daardoor officieel geen Amsterdammers. Waarom is dat een probleem?

Een verzameling geboortekaartjes siert de servicebalie van verloskundigenpraktijk Femme, op loopafstand van het Concertgebouw. “Wilt u het geslacht al weten?”, vraagt receptioniste Melissa* (26) door de telefoon. “Het is een jongen. Oh, u had al zo’n voorgevoel?” Het is twee uur. De middag verloopt voorspoedig, al zal de kalme achtergrondmuziek daar een aandeel in hebben. Cliënten nemen de lift naar het souterrain, melden zich bij Melissa en nemen plaats in de wachtruimte.

“Ik ben er wel mee bezig, ja”, zegt Sonia (32). “Het staat toch je leven lang in je paspoort.” Ze is een “echte Amsterdammer” zoals ze zelf zegt: ze is in Amsterdam geboren en haar eerste kind ook. Dus hoopt ze dat ook haar tweede kind in Amsterdam ter wereld komt. Al houdt ze steeds meer rekening met het scenario dat haar kind wel eens in Amstelveen geboren zou kunnen worden.

Afgelopen week schreef Het Parool over de mogelijkheid verloskamers in het Amstelveense Amstelland ziekenhuis tot Amsterdams grondgebied te bestempelen. Het plan zou juridisch moeilijk uitvoerbaar worden. “Dat verandert niets aan mijn gevoel”, zegt Sonia, “zodra je de ringbaan voorbij gaat, ben je Amsterdam uit. Ik wil het liefst dat mijn kind hier geboren wordt. Waarom? Het is toch een stukje trots. Al is het ook praktisch: anders moet je met weeën een stuk verder reizen.”

Volgens Karlijn Janssen (31), eigenaresse van de praktijk, biedt het grondgebied idee geen oplossing voor het onderliggende probleem. “Ziekenhuizen hebben wel genoeg bedden, maar niet genoeg verpleegkundigen”, zegt ze. “Bovendien wordt het in het Amstelland ziekenhuis ook al krap.” Sinds het Slotervaartziekenhuis in 2015 de afdeling verloskunde sloot, staan de resterende plekken in de stad onder druk. Ook neemt het aantal thuisbevallingen in Amsterdam al jaren af.

Een paar aanstaande ouders komt net de behandelkamer uitgelopen. “Wij zijn geboren in Paramaribo, maar getogen in Amsterdam”, vertelt de moeder. Het idee dat hun kind straks in Amstelveen wordt geboren, stemt het paar niet vrolijk. “Maar Amstelveen is meer Amsterdam dan bijvoorbeeld Zaandam.” Ze moeten lachen. “Waarom maken we zulke vergelijkingen? Laat het kind eerst gezond geboren worden, dat is belangrijker.”

Olga (34) bezoekt de praktijk vandaag voor de tweede keer. Ze spreekt geen Nederlands. “Expats krijgen we hier veel over de vloer”, legt eigenaresse Janssen uit. Voor Olga maakt het weinig uit welke geboorteplaats straks op het paspoort van haar kind komt te staan. Wel vindt ze het vervelend als ze niet naar het ziekenhuis van haar eerste voorkeur kan gaan. “Ik ben de moeder. Daarover moet ik toch kunnen meebeslissen?”   

* Een aantal personen in dit artikel wil niet of niet volledig bij naam genoemd worden