Chinees nieuwjaar: het jaar van de Haan

Onze hoofdstad wijdt dit jaar voor het eerst drie dagen aan de viering van de belangrijkste Chinese festiviteit. Volgens de Chinese Kalender is 2017 het jaar van de Haan. De Chinese nieuwjaarsviering wordt vandaag rond het middaguur ingeleid met een traditionele Leeuwendans.


De optocht begint bij de He Hua tempel in Amsterdam en gaat langs de winkelstraten van Chinatown om geluk en voorspoed te brengen. Volgens een vrijwilliger van de grootste Boeddhistische tempel van de hoofdstad is dit een grote dag voor Chinezen uit de hele wereld: “Vandaag bezegelen we ons geluk voor het hele jaar. Gisteravond was er een groot gebed voor leden van de tempel en vandaag komt iedereen geluksdingetjes kopen en wenskaarsen aansteken.”

De aankomende drie dagen vinden de festiviteiten in Amsterdam plaats in de Chinese buurt rond de Zeedijk en de Nieuwmarkt, maar ook op de Dam. Een van de drijvende krachten achter dit festijn is de Chinees Nederlandse horecamagnaat Won Yip. Op zondag organiseert de Bijenkorf een Leeuwendans, kaligrafieworkshops, muzikale optredens en een theeceremonie in de winkel. Op maandag zijn er Leeuwendansen op de Dam en bij Holland Casino.

Ieder jaar valt het Chinese nieuwjaar op een andere dag tussen 21 januari en 21 februari. De eerste vijftien dagen van de eerste maand van de Chinese Kalender staan in China in het teken van de nieuwjaarsviering. Mensen die in het jaar van de Haan zijn geboren, zijn volgens de Chinese astrologie nuchtere, goed georganiseerde, onbevangen en kleurrijke harde werkers. Bekende Nederlanders met dit sterrenbeeld zijn onder andere Gers Pardoel, Jan Kooijman, Herman van Veen en Ali B.

De Chinese bevolking in Nederland is in de afgelopen tien jaar gestegen van 45 duizend naar 69 duizend mensen. Amsterdam telde in 2016 volgens het CBS ongeveer 5700 Chinese inwoners. Het Chinese toerisme is daarentegen in 2016 voor het eerst iets gedaald na een scherpe stijging de jaren ervoor. Dit komt volgens een woordvoerder van NBTC Holland Marketing mogelijk door de aangescherpte visum regeling en angst voor terreur. Vorig jaar kwamen er naar schatting 315 duizend Chinese toeristen naar Nederland, ten opzichte van 330 duizend in het jaar 2015.

Klik hier voor een fotoreportage van de nieuwjaarsviering op de Zeedijk.