Onrust bij moskeeën na aanslag Canada

Een aanslag op een moskee in Quebec (Canada) zondagavond leidt vandaag tot onrust bij verschillende moskeeën in Nederland. De Raad van Marokkaanse Moskeeën Nederland (de RMMN) riep vanochtend op tot extra waakzaamheid en preventieve maatregelen. Vier grote moskeeën in de Randstad gaven daar vanmiddag onmiddelijk gehoor aan, waaronder de Blauwe Moskee in Amsterdam Nieuw-West.

“Moskeebezoekers vroegen ons al langer of ze wel veilig zijn in de moskee”, zegt Rachid Abouhrait, bestuurslid van de Blauwe Moskee. “De aanslag van gisteren was voor ons aanleiding om samen met drie andere grote moskeeën drastische veiligheidsmaatregelen te nemen: een strenger deurbeleid en betere camerabewaking.” Een betere camerabewaking houdt in dat er meteen maandagmiddag nieuwe camera’s worden opgehangen die een betere omgevingsdekking hebben dan de oude. Het strengere deurbeleid uit zich in het feit dat de deuren van de moskee tijdens het gebed gesloten worden. Betekent dat dat de deuren de rest van de dag wel open blijven? “Nee, ook tussen de gebedsmomenten door mag niet iedereen meer zomaar naar binnen”, zegt Abouhrait. “We vinden het heel jammer dat dit nodig is en dat de moskee nu geen open plek kan zijn waar iedereen gewoon even naar binnen kan om in zijn eentje te bidden of een boek te lezen, maar de veiligheid garanderen is nu het belangrijkst.” De maatregelen blijven volgens het bestuur van kracht zolang het nodig is.

Bezoekers van de moskee

De bezoekers van de Blauwe Moskee worden tijdens het vrijdaggebed ingelicht over de maatregelen. Op deze maandagmiddag zijn er slechts enkele bezoekers bij de moskee. Ze begrijpen de maatregelen die er worden genomen, maar vragen zich af in hoeverre ze effectief zijn. “Als iemand kwaad wil, lukt het toch wel om kwaad te doen. Maar dat er nu iets wordt gedaan geeft ons wel een veiliger gevoel”, aldus een moskeebezoeker die anoniem wil blijven. “Het is hier geen Canada”, zegt zijn vriend, “maar aan de andere kant: zoiets kan overal gebeuren.”

Er zijn al jarenlang zorgen om de veiligheid in en rond moskeeën, zegt Said Bouharrou, woordvoerder van de RMMN.  “Maar door de aanslag op moskeeën in Enschede, Berlijn en nu in Quebec nemen de zorgen bij moskeebezoekers enorm toe.” Na de aanslag op de moskee in Enschede zag hij bijvoorbeeld veel mensen om zich heen die hun kinderen niet meer naar koranles durfden te brengen, en ook hijzelf had daar moeite mee. Na de aanslag van gisteren in Canada juicht de RMMN preventieve maatregelen zoals camerabewaking en gesloten deuren tijdens het gebed toe. Tegelijkertijd waarschuwt de Raad ervoor om de deuren van de moskeeën  de hele dag op slot te doen. “Dan geef je toe aan de angst en dat is een slecht signaal.”

De Nationaal Coordinator Terrorismebestrijding en Veiligheid

De verschillende moskeekoepels staan volgens Bouharrou in nauw contact met de Nationaal Coordinator Terrorismebestrijding en Veiligheid. Volgens hem zijn er geen aanwijzingen dat er momenteel moskeeën worden beveiligd door de overheid. Het ministerie van Veiligheid en Justitie laat weten: “De NCTV is alert op de veiligheidssituatie van moskeeën en overlegt hierover regelmatig met moskeekoepels. Politie en gemeenten onderhouden intensief contact met moskeeën om de situatie lokaal te monitoren. Onlangs heeft de NCTV  hier nog extra aandacht voor gevraagd bij gemeenten.” Ook laat het ministerie weten dat er op dit moment geen extra veiligheidsmaatregelen worden geadviseerd, en dat er indien nodig lokaal passende maatregelen worden genomen. De politie Amsterdam zegt “geen enkele” uitspraak te doen over de beveiliging van religieuze gebouwen in de stad.

In februari wordt er volgens Bouharrou een Handreiking Veiligheid Moskeeën gepresenteerd, waarin staat hoe moskeebesturen, gemeente en politie het beste kunnen samenwerken om de veiligheid van de moskeeën te garanderen. Ook staat in dit document hoe er bij een eventuele aanslag moet worden gehandeld.