Wie is Eberhard van der Laan voor zijn Amsterdammers?

“De leukste PvdA’er van de laatste jaren”, “Dé burgervader van Amsterdam”, “Een straatvechter die altijd strijdt voor zijn stad”. Sociale media liepen over van dit soort steunbetuigingen voor burgemeester Van der Laan, die afgelopen vrijdag met een brief gericht aan “lieve Amsterdammers” bekendmaakte uitgezaaide longkanker te hebben. Wie zijn deze mensen? Belangrijker nog: wie is Eberhard van der Laan voor hen?

Voor conflictbemiddelaar en geboren Amsterdammer Sebastiaan Gottlieb is de burgemeester “onsterfelijk”, zei hij vandaag op Facebook. Gottlieb vertelt over zijn persoonlijke ervaringen met de burgervader van onze hoofdstad.

“Vier jaar geleden was ik trouwambtenaar bij het huwelijk van Thomas Acda en Esmé Wekker. Toen ik bezig was met mijn speech kwam ik erachter dat ik de verkeerde blaadjes in mijn hand had. Ik moest de speech tijdelijk afbreken om de juiste blaadjes te gaan halen – een vreselijke blamage. Twee jaar later zou Thomas mij trouwen. Hij deed toen alsof hij zijn speech vergeten was. En toen kwam Eberhard van der Laan ineens binnen: ‘Thomas, Thomas! Ik heb je speech hier!’ Het was een enorme verrassing! Zijn bereidheid om mee te doen met deze grap kenmerkt de burgemeester. Door deze ervaring is hij voor mij onsterfelijk geworden.”

Volgens Gottlieb is Van der Laan “een mooie mix tussen streng en mild”, iets wat veel Amsterdammers aanspreekt. “Ook is hij heel benaderbaar, in tegenstelling tot sommige andere burgemeesters. Het is een man die je gewoon tegenkomt op straat, met een boodschappentas in de hand. De aankondiging van zijn kanker heeft veel mensen verschrikkelijk laten schrikken. Het is een grote klap voor de stad. Ik heb op Facebook gereageerd om te laten zien hoe erg ik hem waardeer. Ik vind het verschrikkelijk.”

Geen vraag te gek
Stand-up comedian Floris Mein interviewde Van der Laan in februari 2016, na een initiatief uit de Facebookgroep “Amsterdam durft te vragen”. “Ik had nooit verwacht dat hij hier tijd voor zou maken. Maar hij vond het zo leuk dat we vijf kwartier de tijd kregen, in plaats van zijn gebruikelijke half uur. We voelden ons meteen onwijs welkom.

“Van der Laan is een ontzettend innemende, charmante en vriendelijke kerel. Geen vraag was te gek, voor iedere vraag nam hij de tijd om uitgebreid antwoord te geven, ondanks zijn 80-urige werkweek. Als burgemeester lijkt hij altijd betrokken en dichtbij. Tijdens het interview zei hij: ‘Ik wil niet burgemeester zijn van de ambtenaren, maar van alle Amsterdammers.”

De Johan Cruijff onder de burgemeesters
Ook buiten Amsterdam is er geschrokken gereageerd op het slechte nieuws. AD-Columnist Wouter de Heus hoorde het nieuws op de radio. “Ik dacht godverdomme, dit kan niet waar zijn,” vertelt De Heus.

“Ik was er echt even door ontdaan. Van der Laan is een oprechte man en een ontzettend fijn mens. Hij is niet gekunsteld, dat merk je ook als je met hem praat. Hij werkt keihard en zet zich in voor belangrijke, menselijke zaken.

De vergelijking met Cruijff maakte De Heus om meerdere redenen. “Cruijff was een briljante voetballer en een Amsterdammer. Van der Laan is een briljante burgemeester en een Amsterdammer. Ook zijn ze beiden slachtoffer van dezelfde ziekte. Hopelijk mag het voor van der Laan wel goed aflopen.”

Kaartjes voor Van der Laan
Wilbert van de Kamp is eigenaar van Omapost, een website en app waarmee men kaartjes kan sturen naar hun grootouders. Hij lanceert morgen een nieuw onderdeel in de app waarmee men kaarten met steunbetuigingen kan sturen naar Eberhard van der Laan. Volgens Van de Kamp, die zelf een jaar in Amsterdam woonde, is Van der Laan “de burgemeester van iedereen”. “Hij durft zich over controversiële dingen uit te spreken en brengt eenheid in de stad.” Andere steden en dorpen zouden “jaloers” moeten zijn op een burgemeester als Van der Laan, vindt hij.

Van de Kamp wil niets verdienen aan het nieuwe initiatief. “Ik heb nog nooit een rooie rot cent verdiend met Omapost, ik wil alleen betrokkenheid vergroten. Het zou ook als bloedgeld voelen als ik hieraan zou verdienen. De burgemeester moet gewoon zoveel mogelijk kaartjes krijgen.”