Bewoners Amsterdam-West bepalen agenda bestuurders

Bewoners van Amsterdam-West bepalen sinds gisteren via een online platform de inhoud van de agenda van het algemeen bestuur van hun stadsdeel. Bestuurslid Jeroen van Berkel (PvdA) bedacht “De Stem van West”. Op de webpagina kunnen buurtbewoners voorstellen indienen om de buurt te verbeteren. Het voorstel met de meeste stemmen wordt besproken in de tweewekelijkse vergadering van het algemeen bestuur.

Volgens Van Berkel is er veel behoefte aan dit soort initiatieven. “Soms zijn er hele discussies in de stad, die niet eindigen op de bestuursagenda. Wij willen bewoners het recht geven om rechtstreeks zaken op de agenda te kunnen zetten.” Ook denkt Van Berkel dat de stap om iets te uploaden een stuk kleiner is dan bijvoorbeeld het bezoeken van bewonersbijeenkomsten. “We willen zoveel mogelijk kanalen openen.”

De pagina werd gisteren om 21.00 gelanceerd. Veel bekendheid onder bewoners in Amsterdam-West is er nog niet. Dit wil Van Berkel vergroten door middel van een “Facebook- en postercampagne.” Het eerste voorstel is inmiddels ingediend. Maar voor Van Berkel is kwaliteit uiteindelijk belangrijker dan kwantiteit. “Ik heb liever elke maand een goed idee dan honderd ideeën waarvan de kwaliteit twijfelachtig is.”