Veel aandacht voor veiling Jamie Oliver's Fifteen

Stapels borden, 136 amuse- en sausschaaltjes en rijen half opgebrande sfeerlichten. Het is een kleine greep uit de ruim 750 producten van Jamie Oliver’s Fifteen in Amsterdam die vanaf vandaag geveild worden. De spullen zijn doorleefd maar toch populair door de bekende eigenaar van het restaurant.

Het restaurant van Jamie Oliver in het Oostelijk Havengebied ging eind november vorig jaar failliet vanwege een huurachterstand van 225 duizend euro. De inboedel staat netjes uitgestald, alles voorzien van een sticker met veilingnummer. Naast servies kunnen belangstellenden ook een bod doen op grotere apparatuur, zoals een oven of een heel buitenterras.

De kijkdag op de openingsdatum van de veiling trekt voornamelijk horecaondernemers die spullen nodig hebben voor hun eigen restaurant. “Iedereen in Amsterdam die horeca gerelateerd werk doet, weet van deze veiling”, zegt Matthijs van Gangelen. Hij heeft zelf een horecazaak, Gambrinus in de Pijp, en is samen met zijn dochtertje komen kijken naar het aanbod.

“Je kan wel zien dat Jamie hier de enige professional was”, zegt Van Gangelen. Het restaurant van de ‘Naked Chef’ fungeerde als opleidingsbedrijf. Jongeren die voor grote uitdagingen hadden gestaan en hun leven een andere wending wilden geven, kregen er de kans een koksopleiding te volgen. En dat is volgens Van Gangelen te zien aan de staat waarin de producten verkeren. De koekenpannen zijn aangekoekt, snijplanken doorleefd en ook de fornuizen blinken niet meer. “Er is met harde hand gewerkt in deze keuken”, aldus Van Gangelen.

Een man en vrouw staan bij de bar het koffiezetapparaat te testen. Naam en toenaam willen ze niet geven vanwege hun plannen een nieuwe horecagelegenheid te openen. “Je ziet wel dat het gebruikt is, sommige dingen zijn echt doorleefd.” Ook de stijl is achterhaald, vinden ze. “Die stoelen passen beter in een vergaderzaal.” Toch vreest het stel dat veel producten voor een te hoge prijs geveild worden, vanwege de aandacht voor de veiling.

Rob Meijer, commercieel directeur van BVA Auctions die de veiling organiseert, bevestigt dat er veel animo voor is. “Jamie Oliver is een bekende naam, dat trekt sowieso meer bezoekers.” Mensen die vandaag bij de kijkdag zijn, komen gericht kijken, aldus Meijer. Zo ook Sjeng Leijten. Hij heeft net een horecazaak gekocht en is van plan te gaan verbouwen. Dat het om een restaurant van Jamie Oliver gaat, maakt het iets specialer, geeft Leijten toe.

Wat de veiling uiteindelijk gaat opbrengen kan Rob Meijer niet met zekerheid zeggen. Dat kan pas wanneer de veiling op 9 februari om 19:00 uur sluit. Maar afgaande op het aantal bezoekers op de site zal de omzet prima zijn, zegt Meijer.