Eerste instituut komt met “praktische stappen” tegen inreisverbod Trump

Het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG) in Amsterdam komt als eerste wetenschappelijk instituut actief in actie tegen het inreisverbod dat president Donald Trump (VS) afgelopen week instelde. Dat blijkt uit een verklaring op de website.

Zes dagen na invoering van het inreisverbod voor zeven nationaliteiten in de VS reageren steeds meer Nederlandse academische organisaties. Ook het IISG publiceerde een bericht. Zij verklaart de gevolgen van het inreisverbod voor wetenschappers “teniet” te willen doen. Hoe? Bijvoorbeeld door evenementen waarbij onderzoekers uit de zeven landen betrokken zijn, niet in de VS te organiseren.

Woordvoerder Pepijn Brandon: “Bij het IISG zijn verschillende wetenschappers met een van de zeven nationaliteiten aangesloten. Zij moeten onze conferenties gewoon kunnen bijwonen.” Volgens Brandon zou het verplaatsen van evenementen uit de VS niet als boycot bedoeld zijn. “Wetenschappelijke instellingen in de VS worden even hard door het verbod getroffen.”

Eerder deze week al sprak de vereniging van universiteiten VSNU haar onvrede uit over het inreisverbod. Die verklaring is uit naam van alle Nederlandse universiteiten, laat de vereniging in een reactie weten. De academie voor wetenschappen KNAW, waarbij het IISG is ondergebracht, sluit zich aan bij een internationale oproep van de International Council for Science. Daarin wordt verzocht het inreisverbod ongedaan te maken. In tegenstelling tot het IISG blijft het beleid van de VSNU en het KNAW ten aanzien van de VS tot nu toe onveranderd.

Afgelopen vrijdag kondigde president Donald Trump een aantal decreten af. Eén daarvan ontzegt mensen van zeven nationaliteiten, allen uit het Midden-Oosten, per direct de toegang tot de VS. Dit inreisverbod treft ook docenten en studenten aan de Nederlandse universiteiten. Over hun aantal wordt steeds meer bekend. Enkelen van hen verschenen al in de media.