Wat app jij? De telefoon van Jesse (11)

Als tiener kun je tegenwoordig niet meer zonder telefoon. De hele dag online en bereikbaar. Maar wat doen tieners eigenlijk op hun telefoon? Welke apps gebruiken ze? En hoe gebruiken ze die? Aflevering 2.

Jesse (11 jaar) zit in groep acht van basisschool de Mijlpaal in Amsterdam Nieuw-West.

Waar gebruik je je telefoon voor?
“Ik speel spelletjes, ik luister muziek en ik kijk naar YouTube. Op YouTube volg ik Yarasky. Hij vlogt en maakt gaming videos. In zo’n video speelt hij een game en dan kijk ik hoe hij dat doet. Yarasky heeft nu bijvoorbeeld een nieuw spel gekocht, elke aflevering speelt hij een half uur waardoor hij steeds verder in het spel komt.

Wat is je favoriete spel?
“Fut 17 Draft, dat is een voetbalspel. Je kunt teams maken waarmee de app dan wedstrijden simuleert. Hoe vaker je wint, hoe betere spelers je krijgt om nieuwe teams mee te maken. Ik vind dat echt een heel leuk spel, ik ben er ook goed in want ik heb bijna alle beste spelers.”

Gebruik je facebook en whatsapp?
“Ik gebruik geen facebook omdat ik al instagram heb. Facebook is meer iets voor mijn vader. Whatsapp gebruik ik wel veel. Er is ook een groepsapp van mijn klas, maar daar zegt iedereen alleen maar ‘Hallo’, ‘Hoe gaat het’, en dat tot tweeduizend berichten achter elkaar. Dus dan trilt je telefoon de hele tijd. Daarom ben ik uit die groepsapp gegaan. De helft van mijn klas is er nu al weer uit, omdat het eigenlijk nergens over gaat.”

Mag je je telefoon op school gebruiken?
“Nee, je moet op school je telefoon uit hebben staan. Je mag hem wel meenemen, maar ik doe dat niet, behalve als het echt moet. Op vrijdag bijvoorbeeld, dan heb ik na school een cursus, en moet ik mijn vader sms’en als ik klaar ben. Kinderen die verder van school wonen nemen hun telefoon wel mee.”

Weet je vader wat je op je telefoon doet?
“Ik mag downloaden wat ik wil, maar hij kijkt wel naar wat voor spelletjes ik op mijn telefoon heb. Behalve spelletjes die geld kosten, die mag ik niet downloaden. Maar die spelletjes zijn toch saai. Ik praat soms met hem over wat ik op mijn telefoon doe. Hij zegt bijvoorbeeld dat ik moet oppassen met foto’s of filmpjes die ik plaats, want dat gaat er nooit meer af. Een foto van je piemel op instagram zetten bijvoorbeeld, dat moet je niet doen.”

Gebeurt het wel eens dat je spelletjes met je vrienden speelt en je iemand er niet bij wilt hebben?
“Als ik met vrienden afspreek speelt iedereen vaak zijn eigen spelletje op zijn telefoon. Soms gebeurt het met groepsapps dat we er iemand uitzetten. Er was een keer een jongen die de groepsapp ‘Pornogroep’ had genoemd. Toen hebben we hem er meteen uitgezet omdat we dat niet leuk vonden.”

Welke app is in en welke is uit?
“FIFA mobile is ouderwets, dat is een voetbalspel. Vroeger speelde iedereen dat, maar nu doet niemand het meer. Clash Royale wordt veel gespeeld nu, een strategiespel. Het is al een oud spel. Eerst was het heel stom, maar nu is het weer heel leuk. Iemand uit mijn klas begon het laatst te spelen en nu doen we het allemaal weer.”

Kom je wel eens rare mensen tegen?
“Op instagram is dat wel eens gebeurd. Het account ‘Mooie vrouwen, niet geschikt voor kinderen’, wilde me ooit volgen op instagram. Die heb ik meteen afgewezen en geblokkeerd.”