Wat Badr Hari buiten de deur doet, heeft niks met kickboksen te maken

Er is weer veel media-aandacht voor Badr Hari. De kickbokser is definitief veroordeeld tot een gevangenisstraf van twee jaar voor meerdere mishandelingen in het Amsterdamse nachtleven. Dit heeft de Hoge Raad dinsdag bepaald. In Amsterdamse kickboksscholen zijn ze niet blij met de negatieve berichtgeving.

“Als schaatser of wielrenner word je gezien als brave jongen, als kickbokser niet”, stelt Chris Dolman, eigenaar van Pancration. Ook volgens Francois Lubbers, eigenaar van Vos Gym, wordt de sport snel in een kwaad daglicht gesteld. “Alleen als er incidenten zijn, staan de media hier voor de deur”, zegt hij. Een kickbokser die buiten de ring een klap uitdeelt, dat is sensatie.

Beide mannen kennen Hari persoonlijk. Lubbers beschrijft hem als een smaakvolle vechter, altijd vuur en vlam. “Zijn grote kracht is dat hij er altijd een bikkelharde partij van kan maken”. Dolman heeft Hari vroeger getraind: “Hij had een grote mond maar het was wel een lieve jongen die hard werkte”.

Wat Hari buiten de deur doet, heeft niks met kickboksen te maken. Dat wilt Lubbers voorop stellen. “Iedereen moet zich gedragen, het maakt niet uit hoe je heet of wat je doet.” Volgens de sportschooleigenaar zijn wedstrijdvechters publieke figuren. Zij hebben daarom een voorbeeldfunctie, zo ook Hari. Dat de kickbokser zich buiten de ring misdragen heeft, vindt Lubbers jammer.

Kickboksers worden te snel aangewezen als zondebok, benadrukt Lubbers. Hij vindt dat de negatieve media aandacht de sport verpest. Volgens Dolman lijdt het er niet onder. Hij merkt dat de vechtsport steeds populairder wordt, vooral onder jongeren.