KIJK: Hoe denken Oegandezen over Amsterdammers?

Van stadsgrenzen tot taalbarrières, Amsterdam kent vele grenzen. In de rubriek Grenzeloos Amsterdam kijkt NAP Nieuws verder. Vandaag aflevering 10: Het Realiteit Bureau.

“In Kampala heb je aan één kant een sloppenwijk en aan de andere kant de rijkste berg”, vertelt Gloria Kiconco (26). Ze is schrijfster en woont in de hoofdstad van Oeganda. Ze stipt het aan om de diversiteit van de stad te benadrukken. Ze vertelt over de verschillen in rijkdom, klasse, afkomst. Daar blijft in Nederlandse beelden weinig van over. Veel zullen zich alleen de sloppenwijk voorstellen.

Lynn Smit (22), Tessa de Boer (22) en Lizzy Steller (25), studenten Grafisch Ontwerp aan de HKU, herkennen de vooroordelen over Oeganda. Voordat ze vijf maanden stage gingen lopen in het Afrikaanse land, werden ze gewaarschuwd voor malaria, Boko Haram en onontkoombare armoede. Daar aangekomen herkennen ze dit beeld niet terug. Ook Oegandezen hebben een onrealistisch beeld van Nederland: welvarend en daarom gelukkig en totaal probleemloos.

De studenten bedenken een project om inwoners van Nederland en Oeganda een realistischer beeld van elkaars land te geven. Ze bouwen twee ‘realiteitsbureaus’. In een door hen in elkaar getimmerd hokje stelden Kampalezen en Amsterdammers hun vragen. Smit, De Boer en Steller gaan daarna opnieuw in beide landen de straten op, om passende antwoorden te vinden. NAP Nieuws liep een dag met ze mee in Amsterdam om te kijken welke beelden overheersten in Amsterdam en in Kampala.

Smit, De Boer en Steller zijn bezig met het afronden van hun project. Ze hebben ongeveer zestig Nederlandse vragen beantwoord en zijn bezig met het beantwoorden van honderd Oegandese vragen. Of ze het project later nog verder uitbreiden, weten ze nu nog niet. Benieuwd naar alle vragen en antwoorden? Vanaf maart kun je het gehele project bekijken op de website van het Realiteit Bureau.