Wat app jij? De telefoon van Narong (11)

Als tiener kun je tegenwoordig echt niet meer zonder telefoon. De hele dag online en bereikbaar. Maar wat doen tieners eigenlijk op hun telefoon? Welke apps gebruiken ze? En hoe gebruiken ze die? Aflevering drie.

Animated GIF  - Find & Share on GIPHY

Narong (11) zit in groep acht van de Biënkorf in Amsterdam-Noord. Hij heeft een broertje (10) en woont deels bij zijn vader, deels bij zijn moeder.

Heb je een eigen telefoon?
“Mijn broer en ik delen een telefoon. Het gebeurt nooit dat we hem tegelijkertijd willen gebruiken. Behalve als we ons heel erg vervelen. Maar eigenlijk dan ook niet, want dan spelen we er samen op.”

Zitten er ook apps op jullie telefoon?
“Ja, maar ik gebruik ze niet zo vaak. Ik gebruik mijn telefoon vooral om te bellen. En er zit natuurlijk Whatsapp op en Facebook. Ik heb twee Facebook-accounts, die gebruik ik alleen als ik moet inloggen bij videospelletjes.”

Gebruik je Instagram? Of Snapchat?
“Nee dat heb ik niet. Veel mensen uit mijn klas gebruiken dat wel. Ik mis het niet. Ik denk niet ‘laat ik een foto op het internet zetten’, dat gevoel heb ik nou nooit.”

We wilden het hebben over apps, maar je hebt helemaal geen apps.
“Nee, niet echt. Ik zie een telefoon als iets om mee te communiceren. Ik bel bijvoorbeeld om een afspraak te maken of als ik iemand iets wil vragen of wil feliciteren. Heel soms om te kletsen”.

Mag je op school je telefoon gebruiken?
“Ik mag hem wel meenemen, maar hij moet in mijn tas blijven. Soms mag ik muziek opzetten of de rekenmachine op mijn mobiel gebruiken. Het is niet zo dat iedereen de hele dag met zijn telefoon bezig is. Niemand neemt stiekem in de pauze zijn telefoon mee.”

Gebruik je Youtube?
“Youtube gebruik ik op m’n tablet of op televisie. Ik heb een paar animatiefilmpjes gemaakt met vrienden. Dan spelen we een spel en dan neem ik dat op. Later bewerk ik dat filmpje en zet ik het op Youtube. Ik wil geen vlogger worden. Ik doe het meer, omdat ik het leuk vind om te maken. Niet omdat ik het belangrijk vind dat ernaar gekeken wordt.”

Kijk je ook naar andere Youtubers?
“Ik kijk veel naar mensen die uitleggen wat er op het internet gebeurt. Een voorbeeld is Pyrocynical, dat is een Engelse Youtuber. Hij praat over grappige video’s op internet en wat er goed of niet goed aan is. Ik kijk ook naar een paar Nederlandse Youtubers, zoals Milan Knol. Hij maakt gaming videos. Ik ben meer geïnteresseerd in games dan in iemands persoonlijke leven. Als iemand over zichzelf begint te praten, klik ik weg.”

Wat interesseert je aan gaming videos?
“Een groot gedeelte van die games kan ik zelf niet spelen, maar via Youtube kan ik dan toch zien hoe zo’n game eruit ziet. En het is natuurlijk altijd grappig als iemand er een beetje bij schreeuwt. Als ik een leuke game zie, wil ik hem kopen. Die games speel ik dan vervolgens op mijn playstation.”

Heb je afspraken met je ouders over je telefoon?
“Ik gebruik hem bijna nooit, dus daar hebben ze geen problemen mee. Er zijn ook geen vaste uren voor hoeveel ik mag gamen. Het is meer op gevoel. Mijn ouders weten dat ik gaming videos kijk. Soms kijkt m’n vader mee naar wat ik aan het doen ben.”

Welke app is ouderwets?
“PokemonGo is een beetje uitgestorven. Dat is een app waarmee je Pokémons kunt vangen door rond te lopen over straat. Eerst praatte iedereen erover, maar nu doet niemand er meer iets mee. Mensen hadden het nog steeds kunnen spelen als de makers het anders hadden aangepakt. Iedereen wilde bijvoorbeeld tegen elkaar kunnen vechten in PokemonGo, maar dat kon niet. Uiteindelijk waren mensen het zat en nu spelen ze het niet meer.”