2 miljoen voor snellere verduurzaming Amsterdam

Om de verduurzaming van Amsterdam te versnellen, wordt twee miljoen euro beschikbaar gesteld. Dat heeft het College van burgemeesters en wethouders vandaag besloten. Na verschillende pilots en proefprojecten volgen nu grote maatregelen.

In 2018 moeten 80.000 Amsterdamse woningen worden voorzien van zonne-energie. In 2013 waren dat er 5.000 en in 2014 liep dit aantal slechts op tot 7.500. Recentere cijfers zijn niet verkrijgbaar, maar het is duidelijk dat het tempo omhoog moet. Daar is de gemeente hard mee bezig, zegt woordvoerder Peter Paul Ekker. Hij is, gebaseerd op het aantal geplande projecten, positief gestemd.

In het nieuwe uitgaveplan is bijvoorbeeld 320 duizend euro beschikbaar gesteld om Amsterdammers die zelf geen dak hebben om zonnepanelen te plaatsen toch toegang te geven tot duurzaam energie. Ekker: “We willen bewoners en dakeigenaren samenbrengen. Vorig jaar hebben we het dak van metrostation Reigersbos beschikbaar gesteld voor een zonnecollectief, zo kunnen mensen die zelf geen geschikt dak hebben ergens anders een dak leasen voor duurzame energie. In 2017 krijgen alle metrostations zonnepanelen, maar denk bijvoorbeeld ook aan een Praxis of Gamma: gigantische daken middenin de stad.” Bedrijven die besluiten hun dak uit te besteden aan duurzame energievoorziening hoeven daar dan zelf geen investeringen voor te doen, aldus Ekker.

Ook wordt 200 duizend euro uitgetrokken om de energievoorziening van de bedrijvenstrook in Amsterdam Zuidoost in 2030 CO2-vrij te maken. Ekker: “Het AMC heeft een eigen energiecentrale, die energie zou kunnen leveren aan aangrenzende bedrijven zoals het ING-hoofdkantoor aan de overkant.” Sinds vorig jaar voorzien de airco’s van de Hermitage de Hortus Botanicus van warmte. Dergelijke projecten zouden ook in Zuidoost kunnen worden gestart, zegt Ekker.

In november 2015 stelde de gemeenteraad het Duurzaamheidsfonds Amsterdam in: een fonds van 40 miljoen euro om leningen te verstrekken aan duurzame projecten. D66, VVD en SP maakten in hun coalitieakkoord aanspraak op 10 miljoen euro, waarvan nu twee miljoen wordt ingezet om de verduurzaming van de stad te versnellen.

Door de investering van anderhalf miljoen die de gemeente vorig jaar deed, hoeven er in 2017 en 2018 geen leges – betalingen aan de overheid – te worden betaald voor het plaatsen van zonnepanelen.