541 handtekeningen tegen speelparadijs

Bezorgde bewoners van stadsdeel Nieuw-West dienden vandaag een petitie met 541 handtekeningen in tegen de bouw van een groot speelparadijs aan de rand van Amsterdam Osdorp. Afhankelijk van het verloop van de raadsvergadering van vandaag, wordt vanavond of morgen in de gemeenteraad besloten of de bouw van het complex kan doorgaan.

De Meet Inn, zoals het complex moet gaan heten, wordt twaalf meter hoog en zal beschikken over elf restaurants. Voor kinderen komt er een indoor speeltuin. Verder zal het gebouw functioneren als zalencentrum en kunnen bezoekers er bowlen, lasergamen, trampolinespringen en glowgolfen.

De bewoners van de wijk rondom het terrein waar de Meet Inn gebouwd moet worden zijn bang voor veel verkeersoverlast en enorme drukte. Osdorper Valerie van de Flier (37) behoort tot een groep bezorgde buurtbewoners die zich inzet tegen het entertainmentcentrum en diende vanochtend de petitie in bij de gemeenteraad.

In 2010 verhuisde Van de Flier naar de wijk. Ze wist dat er mogelijk bedrijvenpanden aan de andere kant van de weg gebouwd konden gaan worden, dat staat in het bestemmingsplan van de gemeente. Daarin staat echter ook expliciet dat er geen horeca zou komen.

Van de Flier: “Wat mij het meeste raakt is dat de gemeente nu al afwijkt van haar structuurvisie voor 2040, terwijl deze pas in 2011 is vastgesteld. Bovendien zijn we eigenlijk niet voorgelicht. Eind 2015 kregen we een vaag briefje in de bus over een informatieavond. Gelukkig ging een buurman erheen om te luisteren naar de plannen, hij heeft alarm geslagen.”

Vergroot

IMG_1871
Het uitzicht vanuit de woonkamer van Van de Flier. De Meet Inn zal ongeveer net zo hoog worden als de boomtoppen.

Ondernemer en initiatiefnemer Ghassan Korkis, over wie alleen bekend is dat hij eigenaar is van een Amsterdamse vestiging van New York Pizza, kwam met het plan voor de Meet Inn in 2015. In 2018 moet het complex er staan. Het aantal bezoekers wordt voor het eerste jaar op een half miljoen geschat, in drie jaar tijd moet dit oplopen tot 875.000 per jaar.

Het uitzicht vanuit de woonkamer van Van de Flier is vrij en groen, maar over een jaar staat achter de boomtoppen mogelijk een enorm gebouw. “Niemand is hier komen wonen vanwege de voorzieningen, maar juist vanwege de rust en de ruimte,” aldus Van de Flier.

Zicht op de kavel waar in 2018 de Meet Inn gebouwd moet worden.