Uitbraak hepatitis A: omvang risicogroep onbekend

Bij twaalf homo- en biseksuele mannen in Amsterdam is het afgelopen halfjaar de besmettelijke leverinfectie hepatitis A geconstateerd. Dat meldt de GGD Amsterdam. Naar verwachting zal hun aantal nog stijgen. De omvang van de risicogroep is vooralsnog onduidelijk.

De laatste melding van hepatitis A onder homo- en biseksuele mannen in Amsterdam dateert uit 2011. In september ontdekte de GGD het stijgende aantal via huisartsen. Sanne van Meeteren van GGD Amsterdam: “Huisartsen zijn verplicht om een hepatitis A besmetting te melden.” Volgens de GGD beperkt de toename zich niet tot Amsterdam. Ook in de rest van het land en in Europa zou het aantal infecties stijgen. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu bevestigt dit.

Bij COC Amsterdam was niets bekend over de uitbraak, zegt woordvoerder Sarah Nienke van Voorthuisen. Ook het COC weet niet hoe groot de risicogroep op dit moment is. De belangenvereniging voor LGBTQ heeft nog “geen concrete plannen”, maar zegt de verspreiding te zullen gaan bespreken in de verschillende ontmoetingsgroepen.

Een vaccinatie tegen hepatitis A behoort niet tot de standaard vaccinaties die baby’s en jonge kinderen krijgen. Omdat homo- en biseksuele mannen tot de risicogroep voor hepatitis A en B behoren, kunnen zij tegen kortingsprijs een vaccinatie krijgen. De GGD adviseert de mannen zich preventief te laten inenten. Dragers van het virus infecteren anderen vaak op het moment dat zij zelf nog geen klachten hebben.

Hepatitis A wordt overgedragen via ontlasting en verspreidt zich via seksueel contact, het toilet of andere voorwerpen. Via de handen kan het ook in voedsel terechtkomen. Kenmerkende klachten zijn misselijkheid, vermoeidheid, donkere urine of juist lichtere ontlasting. Het oogwit kan een gele kleur krijgen. De leverinfectie is geen chronische of levensbedreigende ziekte. De klachten kunnen een aantal maanden aanhouden, daarna verdwijnen ze.