Wat app jij? De telefoon van Zara (13) en Tess (12)

Als tiener kun je tegenwoordig niet meer zonder telefoon. De hele dag online en bereikbaar. Maar wat doen tieners eigenlijk op hun telefoon? Welke apps gebruiken ze? En hoe gebruiken ze die? Omdat dit de laatste aflevering is, vroeg NAP Nieuws niet één maar twee tieners naar hun telefoongebruik.

Animated GIF  - Find & Share on GIPHY Animated GIF  - Find & Share on GIPHY

Zara (links, 13 jaar) en Tess (12 jaar) zitten allebei in de eerste klas van het Barlaeus Gymnasium. Zara woont in IJburg bij haar ouders, samen met haar konijn. Tess woont bij haar ouders in Oost, samen met haar oudere broer (15) en kat.

Waar gebruiken jullie je telefoon voor?
Tess: “Voor alles eigenlijk, haha. Ik bel vaak omdat ik mijn moeder moet kunnen bereiken. En ik gebruik Whatsapp, Instagram.”
Zara: “En Snapchat! Het is gewoon grappig om foto’s van elkaar te maken. Foto’s die zo lelijk mogelijk zijn!”
Tess: “Als iemand jarig is komen er altijd lelijke foto’s van diegene voorbij op Instagram.”

Wat is jullie favoriete app?
Tess: “Ik vind het leuk om naar Youtubers te kijken, bijvoorbeeld naar Marije Zuurveld. Ik weet eigenlijk niet waarom ik haar leuk vind. Ze vertelt gewoon dingen, bijvoorbeeld over mensen die liegen.”
Zara: “Mijn favoriete apps zijn Snapchat en Netflix.”

Mogen jullie je telefoon op school gebruiken?
Tess: “Nee, alleen in de pauze. Als je telefoon afgaat in de klas kan hij afgepakt worden.”
Zara: “Meestal krijg je gewoon een waarschuwing. Je telefoon wordt eigenlijk alleen afgepakt als je hem stiekem gebruikt, maar dat doet niemand in de eerste klas. Dat durven ze niet.”

Welke apps zijn in?
Tess: “Instagram. Snapchat wordt ook steeds populairder.”
Zara: “Een tijdje geleden was Houseparty helemaal in. Met die app kun je met een hele groep tegelijk Facetimen. Er werd gezegd dat als je de app niet afsluit, dat hij dan door blijft filmen. Ik weet niet of het waar is, maar ik heb het toen verwijderd.”

Hebben jullie een groepsapp met de klas?
Tess: “Die is er wel, maar ik word ermee dood gespammed.”
Zara: “Ik heb die groepsapp altijd op stil staan. Zelf stuur ik alleen belangrijke dingen.”
Tess: “Nee, juist alleen maar bullshit! Zara is gewoon heel vaak online. Als iemand iets zegt reageert ze daar meteen op.”
Zara: “Ik heb mijn telefoon in mijn zak zitten en als ik hem voel trillen kijk ik er even op.”

Voelen jullie je wel eens buitengesloten online?
Tess: “Toen ik in groep acht zat hadden vriendinnen een groepsapp aangemaakt waar ik niet bij zat. Ik dacht eigenlijk dat ik erbij hoorde, maar dat was dus blijkbaar niet zo.”

Weten jullie ouders wat jullie doen op je telefoon?
Tess: “Ik denk niet dat dat nodig is, want ik doe geen gekke dingen op internet.
Zara: “Mijn vader heeft de app Familienet, daarmee kan hij zien waar ik ben, bijvoorbeeld als ik laat thuis kom. Ik vind dat niet erg, maar soms een beetje raar. Dan vraagt mijn moeder in de familiegroepsapp ‘Zara, ben je al bijna thuis?’, en dan reageert mijn vader ‘Ja, ze is hier en hier’.”

Hebben jullie afspraken met je ouders over je telefoon?
Tess: “Ik moet eerst mijn huiswerk af hebben voordat ik mijn telefoon mag gebruiken, maar als ik alleen thuis ben hebben ze het toch niet door. Mijn ouders vinden huiswerk en boeken lezen heel belangrijk.”
Zara: “Als ik huiswerk maak moet mijn telefoon op de kast liggen zodat ik niet afgeleid word.”

Welke app is uit?
Tess: “Facebook!”
Zara: “Facebook ziet eruit als iets dat voor oudere mensen is.”
Tess: “Onze school heeft een Facebookpagina en daar worden dan mededelingen op geplaatst, daarom heb ik wel een account.”
Zara: “Eigenlijk kunnen ze beter op Instagram een foto plaatsen met een mededeling eronder.”
Tess: “Ik snap dat Facebook handiger is voor lange berichten, maar mensen van onze leeftijd bereik je daar niet mee. Ik ken eigenlijk niemand met een Facebook account, volgens mij ben ik zelfs de enige in de klas die er een heeft.”