KIJK: Dit gebeurt er met afgeschoten damherten

Ze zien er zo schattig uit, maar volgens Waternet zijn het er te veel: damherten. Per week worden er ongeveer tachtig  afgeschoten in de Amsterdamse waterleidingduinen. Wat gebeurt er met deze herten? 

In de Amsterdamse waterleidingduinen kun je er niet omheen: lichtbruine, kleine damherten die je van dichtbij kunt bewonderen. De beesten zijn bijna tam, omdat ze in de duinen geen natuurlijke vijanden hebben. Na een paar stappen in het gebied te hebben gezet, zijn een stuk of twintig herten te zien.

De gezinnen die elk weekend door de duinen struinen, zijn blij met de  herten ‘in het wild’. Waternet niet, de herten zouden schade veroorzaken aan flora en fauna en ook een risico vormen voor het verkeer. Waternet schiet daarom elke week herten af. Vier boswachters zijn hier drie dagen in de week mee bezig. Met een schot tussen de schouderbladen, schieten ze de dieren in één keer dood. Daarna gaat het vlees naar Amsterdamse consumenten én naar de voedselbank.