Zijn Amsterdamse ondernemers ook zo optimistisch?

Het ondernemersvertrouwen is het eerste kwartaal van 2017 sterk gegroeid. Sinds 2008 is het vertrouwen niet zo groot geweest. Dit maakte het CBS vandaag bekend. Vooral in de bouw en de groothandel wordt er positief naar de toekomst gekeken. Zijn Amsterdamse ondernemers ook zo optimistisch?

“Ik begon tien jaar geleden in mijn eentje op een steigertje en nu heb ik vijftien jongens rondlopen.” De Amsterdamse ondernemer Robbe Wijnands zag de omzet van zijn bedrijf ‘Wijnands Schilderwerken’ in rap tempo stijgen. Met name de afgelopen twee jaar. “In Amsterdam heb je een nogal oververhitte huizenmarkt. Mensen geven ongelofelijk veel geld uit aan panden. Het loont om oude panden op te knappen en die weer te verkopen. Schilders en bouwers profiteren hiervan.”

Wijnands is een van de vele Amsterdamse ondernemers die vertrouwen hebben in de toekomst. “Het vertrouwen van Amsterdamse ondernemers is zeker toegenomen”, laat Christine Govaert weten. “Met name in de dienstverlenende sector, waaronder advocatuur, kappers, en makelaars.” Zij is bureaumanager van ondernemersvereniging Amsterdam City. De vereniging is initiatiefnemer van de Amsterdam City Index, een jaarlijkse barometer van bedrijvigheid in de binnenstad van Amsterdam. De editie van 2017 laat een economische groei van bijna tien procent zien in een jaar tijd. Vooral in de dienstverlenende sector is de omzet sterk gestegen. Sinds 2013 is deze met 25 procent toegenomen.

“De woekering van de prijzen is angstaanjagend”

Maar er zijn ontwikkelingen die het ondernemersvertrouwen dempen. “Voor kleine ondernemingen als wij, worden de huren schrikbarend hoog” zegt Brenda Reijghart. Zij is eigenaresse van kapperszaak Janssen en Reijgwart, gevestigd binnen de grachtengordel. “Dat is iets waar je op kunt stuklopen. De woekering van de prijzen is angstaanjagend. In de straat naast ons vragen ze huren van 6000 euro per maand. Je moet wel heel veel geld omzetten om dat te kunnen betalen.”

Er worden soms contracten afgesloten met een dertig tot zeventig procent hogere huur dan vijf jaar geleden. Dit blijkt uit de Amsterdam City Index. Met name in populaire winkelbuurten als de Negen Straatjes, de P.C. Hooft en rond de Albert Cuyp. Wie een lagere huur wil, moet voorbij de Ceintuurbaan zoeken of uitwijken naar Amsterdam Noord.

De ondernemers danken hun vertrouwen in de toekomst maar deels aan de economische ontwikkelingen. Robbe Wijnands ziet goed ondernemerschap als de belangrijkste reden van zijn succes.  “Ik denk dat het beter gaat doordat we vijftig procent meer energie, aandacht en tijd stoppen in klanttevredenheid”, zegt kapper Frank, werkzaam bij La Maison. “Dat het nu zo goed gaat komt door onze inzet. Ik heb vooral vertrouwen in mijn team.” Brenda Reijghart is het hier mee eens. Zij heeft haar bedrijf opgericht tijdens de crisis in de jaren ’80, meer dan dertig jaar geleden. “Je hebt goede ondernemers en mensen die het niet kunnen, wat de economische situatie ook is.”