Eerbetoon aan de gedupeerde sporter

“Het is verdrietig wanneer een sporter net naast het goud grijpt. Zeker wanneer blijkt dat de tegenstander doping heeft gebruikt.” Dat zei minister Edith Schippers (VVD) van Volksgezondheid, Welzijn en Sport vandaag in het Olympisch Stadion in Amsterdam. Daar bracht zij een eerbetoon aan alle niet gehuldigde medaillewinnaars. Ze bevestigde een goudkleurig plakkaat op de marathontoren bij het stadion. Dat deed de minister samen met Chiel Warners, voorzitter van de NOC*NSF Atletencommissie.

De minister bevestigt dat de vermelding slechts een symbolische waarde heeft voor individuele sporters. “Het zal nooit mogelijk zijn hen te compenseren. Ik kan ze niet hun gouden, zilveren of bronzen medaille teruggeven.” Atlete Yvonne Hak vindt het een mooi signaal richting alle schone sporters. “Niet alleen degene die een medaille zijn misgelopen.” Hak kwam tijdens het EK atletiek in 2010 als tweede over de finish. Ze liep de gouden medaille op de 800 meter mis omdat haar tegenstander doping had gebruikt.  

De gedupeerde Nederlandse atlete was niet aanwezig bij de bijeenkomst in het Olympisch Stadion. Volgens minister Schippers werden individuele sporters niet uitgenodigd om een discussie daarover te voorkomen. Precies aanwijzen welke sporters gedupeerd zijn is niet mogelijk omdat niet alle vermoedens hard gemaakt kunnen worden, aldus de minister. Daarom is gekozen voor een “algemene blijk van eer”. Hak beaamt dat het lastig is een precieze lijst van de betreffende sporters te maken. “Je zal altijd mensen vergeten”, zegt de atlete.

Een schone sport, vrij van doping, is cruciaal, aldus minister Schippers. Topsport moet volgens haar gaan over talent en doorzettingsvermogen, niet wie er toegang heeft tot de beste middelen. Warners hoopt dat dit symbolische gebaar sporters motiveert zich in te zetten voor een schone sport. Ook Hak acht dit nodig, doping moet volgens haar een actueel onderwerp blijven. “Het is een illusie te denken dat het dopingprobleem binnen een jaar is opgelost.”

‘Eerbetoon aan de niet gehuldigde medaillewinnaar’ is niet de enige tekst bij het plakkaat. Achter de gouden plaat op de marathontoren is een USB-stick bevestigd. Daarop staat de volledige oorkonde. “We wilden dat de tekst verankerd zou worden in de toren, een usb-stick bleek daarvoor de beste vorm”, zegt minister Schippers.