Advocaat van Naoufal F.: ‘Verdediging wordt buitenspel gezet’

Naoufal ‘Noffel’ F. (37) blijft vastzitten, ondanks het verzoek tot voorlopige vrijlating van advocaat Inez Weski. Dat werd vrijdagmiddag besloten in de rechtbank op Schiphol.

De Amsterdamse crimineel wordt verdacht opdrachtgever te zijn van de liquidatiepoging op Peter ‘Pjotr’ R. De schutters van deze mislukte aanslag werden eerder al veroordeeld tot twintig jaar cel.

Advocaat Weski verzocht de rechtbank tot uitstel. Zij wil eerst alle data kunnen inzien. ‘Uit de oceaan van informatie hebben wij maar een emmertje.’ Weski verwacht niet dat zij op 7 maart, de geplande datum van de start van het proces, haar verdediging klaar heeft. Officier van justitie Koos Plooij: ‘Zowel de verdachte als de samenleving heeft er baat bij dat deze zaak binnen een redelijke termijn voorkomt.’

Het Openbaar Ministerie heeft toegang gekregen tot versleutelde communicatie op zogenoemde PGP-blackberries. Tot voor kort achtten criminelen deze Pretty Good Privacy niet te kraken. Het Openbaar Ministerie probeert Naoufal F. te linken aan bepaalde bijnamen in de PGP-gesprekken. Naoufal F.: ‘Ik ben diegene niet. Die buik. Of welke bijnamen dan ook worden gegeven.’

Volgens Weski is het onmogelijk na te gaan hoe het Openbaar Ministerie uit deze enorme hoeveelheid data de berichten heeft geselecteerd. ‘De verdediging wordt buitenspel gezet.’