Stedelijk Museum annuleert tentoonstelling

Het Stedelijk Museum in Amsterdam heeft besloten om de geplande overzichtstentoonstelling over ontwerper en kunstenaar Ettore Sottsass te annuleren. Het museum nam dit besluit nadat de erven en galeriehouder van Stottsass besloten niet meer te werken aan het project. Interim-directeur Jan Willem Sieburgh in een persbericht van het Stedelijk Museum: ‘Ik vind het bijzonder spijtig dat we dit moeten doen.’

Eerder besloten de erven en de galeriehouder al hun toezegging om bruiklenen te leveren in te trekken. Ook gaven zij het museum geen toestemming om teksten van Sottsass te publiceren. De reden hiervoor was een meningsverschil over de door het museum gekozen opzet van de tentoonstelling.

Het Stedelijk Museum bezit tachtig werken van Sottsass, maar vindt het naar eigen zeggen onverantwoord zonder de medewerking van de erven en galeriehouder door te gaan. Volgens Sieburgh hebben de maandenlange gesprekken over de samenwerking niets opgeleverd. ‘Als museum kunnen én willen we ons niet laten voorschrijven hoe we een tentoonstelling moeten invullen. De erven boden te weinig ruimte voor eigen interpretaties in de presentatie.’

De tentoonstelling stond gepland voor dit voorjaar.

Fotocredit: John Lewis Marshall