Met crowdfunding naar de Olympische Spelen

Esmee Visser (21) maakte in november haar debuut in het wereldbekercircuit, volgende maand doet ze dat ook bij de Olympische Winterspelen. ‘Ik wist dat het in mij zat om hard te schaatsen, maar ik had niet verwacht dat het nu al genoeg zou zijn voor een plaats op de Olympische Spelen.’

De student Farmaceutische wetenschappen aan de Vrije Universiteit (VU) in Amsterdam pakte eind december een ticket voor de 5000 meter. Op 6 januari bewees Visser wederom dat ze hard kan schaatsen. In Kolomna, Rusland won ze de Europese titel op de 3000 meter. NAP Nieuws sprak haar telefonisch vanuit haar trainingskamp in Inzell.

Wanneer begon je met schaatsen?
‘Mijn vader schaatste al. Hij nam mij en mijn zusje mee. Op mijn achtste begon ik met schaatsen in Leiden, bij zo’n klein overdekt ijsbaantje. Als kind was ik dol op sporten. Naast schaatsen, tenniste ik ook op hoog niveau. Toen ik twaalf was moest ik kiezen tussen tennis en schaatsen. In schaatsen was ik beter.

‘Maar het lukte niet om meteen internationaal door te breken. Ik werd pas laat echt goed. Ik schaatste een aantal junioren-Wereldbekers en het WK Junioren, maar voor andere internationale toernooien kon ik me niet plaatsen. Ik ben nooit een supertalent geweest, maar ieder jaar steeds beter geworden.

‘Voor dit jaar was mijn doel om mee te doen aan een Wereldbeker voor senioren. Dat vond ik al supergaaf. Toen ik me plaatste voor de Wereldbeker in Stavanger op de 5000 meter, was mijn seizoen al geslaagd. Daarna zijn er alleen nog maar mooiere dingen gekomen.’

En nu sta je op de Olympische Spelen in Pyeongchang. Heb je een doel?
‘Ik wil zo hoog mogelijk eindigen. Ik wil hetzelfde doen als ik dit jaar op het Olympisch Kwalificatietoernooi en bij de Wereldbeker in Stavanger deed.’ In Stavanger brak Visser definitief door. Vanuit de B-groep schaatste zij met een persoonlijk record de derde tijd van het hele toernooi. ‘Ik hoop weer zo’n goede race neer te zetten. Wat dan uiteindelijk het resultaat is… (Visser is even stil) met een plek in de top vijf ben ik al heel blij.’

Tekst loopt verder na de afbeelding

Vergroot

l1Q8q4t0
Schaatser Esmee Visser bij de Worldcup in Stavanger, op de 5000 meter.

Foto: Schaatsfoto's

Naast Olympisch atleet, ben je ook student aan de VU.
‘De laatste drie maanden lukt het studeren niet meer, omdat ik het te druk heb met schaatsen. Ik leef van wedstrijd naar wedstrijd en ik train veel. Ik wil mijn bachelor na dit schaatsseizoen afmaken. Maar nu vind ik schaatsen het belangrijkste. Dat gaat ook heel erg goed, dus dan durf ik mijn studie wat meer los te laten.

‘Ik ben speciaal naar de Vrije Universiteit in Amsterdam gekomen. Mijn plan was om in Leiden Life Science en Technology te studeren. Maar de studie wilde mij niet. Volgens hen was studeren niet te combineren met topsport. De VU heeft wel een topsportbeleid. Ik kan tentamens verplaatsen en ik heb zelfs een tentamen in het buitenland gemaakt.’

Kan je al rondkomen van het schaatsen?
‘Mijn team, RTC-Noord, is een opleidingsteam. Hier zijn geen grote sponsors aan verbonden, dus wij moeten zelf ook bijdragen aan de trainers, trainingskampen en de huur van de ijsbaan. Daarnaast heb ik ook nog hoge materiaalkosten. Om dat te bekostigen ben ik begonnen met crowdfunding. Eerst kwam het geld vooral van familie en vrienden. Maar nu het beter gaat en ik bekender word, doneren ook mensen die ik niet ken.

‘Na dit seizoen worden nieuwe teams gevormd. Dan is alles weer blanco en zal ik waarschijnlijk wel naar een commercieel team kunnen. Maar nu ben ik blij met iedereen die mij sponsort. Als je eenmaal gepresteerd hebt, kun je er geld mee gaan verdienen. Maar in de weg ernaartoe moet je echt investeren.’

De Olympische 5000 meter van Esmee Visser is 16 februari om 12:00.

Foto bovenaan pagina: Kees Dobbe