Steun en solidariteit voor bedreigde moskee in Amsterdam-Noord

Een onthoofde pop met bloedvlekken is in de nacht van woensdag op donderdag voor de deur van Emir Sultan neergelegd. Het culturele centrum in Amsterdam Noord, dat ook dient als moskee, heeft aangifte van belediging, bedreiging en discriminatie gedaan. Vandaag, een dag na het incident, blijken de gemoederen al bedaard te zijn. Onverwacht bezoek van buren en bekenden maakte de middag zelfs ‘prettig’, volgens een moskeebezoeker.

Vrijdagmiddag 1 uur, het vrijdaggebed. Buiten het Emir Sultan gebouw parkeren gezinsauto’s. Mannen en vrouwen gaan via verschillende deuren de gebedszaal in. Daar is inmiddels een politiechef van Amsterdam Noord aan het woord. ‘U moet niet denken dat wij het hierbij laten, we nemen dit erg serieus. Het past nìet bij Noord, en het is nìet een normale gebeurtenis. We gaan het op verschillende manieren uitzoeken.’ Het wordt vertaald naar het Turks. Burgemeester Van Aartsen zou hebben laten weten de moskee te steunen.

Woensdagnacht, tussen 23 uur en 8 uur ‘s ochtends, is een pop achtergelaten bij de moskee aan de Spelderholt. Het hoofd ervan is ter afschrikking los aan een touw opgehangen. Er was ook een briefje te vinden met de tekst: ‘De islam is onlosmakelijk verbonden met brute onthoofdingen. De islamisering moet stoppen. Ook geen Diyanet megamoskee in Noord, dat verbonden is met dictator Erdogan.’ De politie heeft de pop en het briefje meegenomen. Er loopt een buurt- en sporenonderzoek. Een woordvoerder van de politie laat weten dat ook Facebookberichten onderzocht worden. Het Twitter-account @Rechtsinverzet had als eerste de foto’s van de pop in handen. De voorman van de groep zegt niet bij de actie betrokken te zijn, maar deelde deze graag op sociale media.

Het vrijdaggebed. Foto: Aybala Carlak

‘Vroeger kwamen dit soort dingen nooit voor, maar moskeeën hebben steeds vaker last van deze extreemrechtse groeperingen’, zegt Betül Yilmaz, voorzitter van Emir Sultans vrouwenafdeling. ‘Zoals de politie al zei, is dit waarschijnlijk niet iets dat uit Noord komt, want hier heeft niemand er problemen mee. De moskeebezoekers vandaag zijn gelukkig kalm, maar ik krijg wel veel telefoontjes van bezorgde ouders, die niet weten of ze hun kinderen wel naar onze lessen moeten sturen.’ Voorzitter Kamber Sener moedigde de ouders vlak voor het gebed dan ook aan om de kinderen te blijven brengen.

De stichting is niet alleen een moskee maar ook een cultureel centrum, waar Koranlessen en sociale activiteiten georganiseerd worden voor kinderen en jongeren. ‘Wij willen ze graag opvangen, zodat zij hun vrije tijd hier besteden en niet op straat blijven hangen. We zijn er voor iedereen die wil blijven leren’, aldus Sener.

Een aantal buren en organisaties, waaronder het joods-islamitische Salaam Shalom, heeft zich voor de moskee verzameld om steun te betuigen. Na het vrijdaggebed onthalen ze de moskeebezoekers met knuffels en bossen rozen. De moskee nodigt ze uit om binnen thee te komen drinken. Enkele kandidaten van GroenLinks en DENK voegen zich bij de inmiddels grote groep mensen. ‘Welkom in onze moskee!’, zegt de imam tegen de steunbetuigers. Daarna tegen de moskeegangers: ‘We moeten ze bedanken, ze hebben ons niet in de steek gelaten.’

Moskeebezoekers. Foto: Aybala Carlak

‘Jullie zijn niet alleen. Wij zijn hier als teken van liefde en vriendschap. Dit zal ons alleen maar dichterbij elkaar brengen’, zegt Karima Belhaj, een initiatiefnemer van Salaam Shalom. Efraïm, van dezelfde organisatie: ‘Dit is wat wij joden na de oorlog ook hebben meegemaakt. Elke groep nieuwe Nederlanders uit andere culturen, ondervindt telkens weer dezelfde problemen. Nu moet het afgelopen zijn. We moeten onze buren beter leren kennen, onze kinderen wegwijs maken in andere culturen.’ ‘Never again!’ vult de joods-Amerikaanse Gary aan.

‘Wat het zo treurig maakt, is dat die pop een signaal is naar de kinderen toe, die daar natuurlijk bang van worden. Ze willen onze kinderen laten denken dat ze er niet bij horen. Dat doen ze wèl’, aldus Belhaj. Daarom hebben de steunbetuigers besloten knuffels uit te delen. ‘Ik ben wel verdrietig’, zegt een Turkse man, vaste bezoeker van de moskee. ‘Maar niet om ons. Ik ben verdrietig om de dader, dat hij deze behoefte heeft gevoeld.’ Er klinkt gezang. Het vierde gebed van de dag wordt omgeroepen.