‘Wij hebben de meest diverse kandidatenlijst van Nederland’

Hij prijkt bovenaan een kandidatenlijst met maar liefst vijftig namen. Behoorlijk ambitieus voor een partij die in de laatste peiling vooralsnog geen enkele zetel heeft. Don Ceder (28) is lijsttrekker van de Amsterdamse ChristenUnie. Hij groeide op in Zuidoost, is advocaat en stond bij de landelijke verkiezingen op plek zeven. ‘Ik durf te zeggen dat wij de meest diverse lijst van Nederland hebben.’

Vorig jaar kwamen jullie 162 stemmen tekort voor een zetel. Is de lijst zo lang om nét die paar extra stemmen te winnen?

‘Ik zal niet onder stoelen of banken steken dat we deze mensen nodig hebben om aan stemmen te komen. Als lijsttrekker probeer ik veel te doen, maar uiteindelijk zitten in het netwerk van de 49 andere kandidaten veel kiezers die op hen stemmen uit vertrouwen. Ik hoop op minimaal één zetel, maar ik denk dat twee of drie ook niet ondenkbaar is.’

Waar hebben jullie op gelet bij het selecteren van kandidaten?

‘We hebben de meest diverse lijst van Amsterdam en ik durf ook wel te zeggen van Nederland. Wij gebruiken de lijst om te laten zien wat voor stad we willen zijn en wat voor mensen we willen bedienen. Diversiteit is nooit een doel op zich. Op de lijst hebben we mensen met achtergronden van over de hele wereld. Mannen, vrouwen en mensen die in verschillende lagen werken. Dat zegt iets over hoe je als partij in de samenleving staat.’

Een tweet van Eric van der Burg, lijsttrekker VVD, over de kandidatenlijst.

Er is christelijke concurrentie, zoals de SGP die onlangs aankondigden voor het eerst in Amsterdam mee te doen. Hoe onderscheiden jullie je van deze partij?

‘Heel plat gezegd: de SGP is vrij conservatief rechts. Vooral wanneer je kijkt naar hun ‘islam manifest’, duurzaamheid en de rol van vrouwen in de partij. De ChristenUnie staat voor geloofsvrijheid: ook van de islam. Al zijn we absoluut niet blind voor radicalisering en extremisme. Wij benoemen problemen, maar doen niet aan uitsluiting. Daar zit het verschil – ook met een partij als Forum voor Democratie. Zij sluiten uit en wij pakken problemen aan.’

En wat betreft het CDA?

‘Zij vinden zichzelf niet langer een christelijke partij. Daarnaast hebben wij op de politieke inhoud meer aandacht voor de kwetsbaarste mensen in de samenleving. Denk aan slachtoffers van mensenhandel of mensen met schulden. Wij willen geen dictatuur van de meerderheid, ook mensen die in aantal of capaciteit niet voor zichzelf op kunnen komen moet je zien. CDA kijkt meer naar de wereld vanuit de middenklasse.’

Don Ceder

Wat is het eerste waar je iets aan wilt doen voor jonge Amsterdammers als je die zetel(s) hebt bemachtigd?

‘De schuldenproblematiek aanpakken. Jaarlijks zijn er steeds meer jongeren met schulden die in een neerwaartse spiraal belanden. Dat begint al bij het leenstelsel. Als advocaat ben ik veel met schulden bezig en zie ik het dagelijks in de praktijk. Laten we beginnen op school financiële educatie te geven. Bizar, vanaf je achttiende kun je alles lenen wat los of vast zit, maar daar heb je dan nog nooit les in gehad.’

Met wie zie je jezelf samenwerken in een college?

Lachend: ‘Daar denk ik natuurlijk elke dag aan. Wij zijn natúúrlijk de eerste die gevraagd worden.
Nee, ik ben de verkiezingsprogramma’s nog aan het lezen, maar vooralsnog hebben GroenLinks en de VVD punten waar ik me in kan vinden.’

Foto bovenaan pagina: de kandidaten op de lijst van de ChristenUnie