Waar lag het explosief in de Korte Leidsedwarsstraat nou precies?

Jimmy Woo en de Chicago Social Club ontkennen dat het explosief dat vannacht werd aangetroffen in de Korte Leidsedwarsstraat bij hen voor de deur lag. De woordvoerders van beide uitgaansgelegenheden kunnen niet bevestigen waar het explosief precies lag, maar Evi Geluk van TAO Horeca Group, de overkoepelende organisatie van Jimmy Woo, vermoedt dat het bij de nachtclub Suzy Wong was.

De politie wil vanwege het lopende onderzoek geen informatie prijsgeven over de specifieke locatie en het soort explosief dat is gevonden. Zij houden het bij hun verklaringen op de Korte Leidsedwarsstraat.

Geluk: ‘Het is een misverstand dat het explosief bij ons zou zijn aangetroffen. We zijn al twee maanden de kelder aan het uitgraven, waardoor er grote blauwe hekken voor ons pand staan. Die hebben echter niets met het hele voorval te maken.’ Hoewel hun medewerkers ten tijde van de melding al naar huis waren – ze hebben een vergunning tot 03:00, het explosief werd om 04:00 aangetroffen – konden ze op camerabeelden zien dat de politieagenten en de opruimingsdienst aan de overkant bezig waren, ter hoogte van Suzy Wong. ‘We keken tegen hun ruggen aan.’  

Verwarring
Geluk betreurt dat er verwarring is ontstaan over het voorval en dat ze ten onrechte worden aangewezen als de locatie waar het voorwerp is aangetroffen, onder andere door Radio 538. ‘We doen ons best om zo ver mogelijk van dit soort dingen weg te blijven.’

Ook Joris Bakker, mede-eigenaar van de Chicago Social Club, zegt er niets mee te maken te hebben. ‘Ik weet alleen dat het niet bij ons was. Hopelijk krijgen we snel meer informatie van de politie.’ Levent Sobaci van Aardige Portiers, het beveiligingsbedrijf dat onder andere voor Jimmy Woo werkt: ‘Wij worden pas net wakker, maar we zijn behoorlijk geshockeerd. Gelukkig was iedereen al naar huis. Ik heb van collega’s niet gehoord dat er een ruzie of vechtpartij is geweest.’

Motief
In café In the City bij het Leidseplein en bij Club Abe op de Amstelstraat werden afgelopen zomer een handgranaat gevonden. In beide gevallen konden ze onschadelijk worden gemaakt. Jasper van der Kemp, assistent-professor criminologie aan de Vrije Universiteit, legt uit dat de vondst van een handgranaat of een ander explosief niet per se hoeft te duiden op georganiseerde criminaliteit. ‘Als je het echt wilt, kun je er wel aankomen, ook als je geen diepe wortels in die wereld hebt.
Dat ervoor gekozen wordt om een explosief zo in de openbaarheid neer te leggen, kan bedoeld zijn om te laten zien dat de dader niet bang is om gepakt te worden en een extra sterk signaal wil afgeven. Maar het kan ook gewoon amateurisme zijn.’

Suzy Wong was niet bereikbaar voor commentaar.

Foto: Juan Salmoral via Flickr.