Nanninga wil Noord, maar wil Noord ook Nanninga?

‘De échte geboren en getogen Amsterdammers wonen in Amsterdam-Noord. Wij willen Noord voor hen behouden.’ Dat zei lijsttrekker Annabel Nanninga van Forum voor Democratie (FvD) tijdens haar allereerste debat in De Balie. Tijdens de Tweede Kamerverkiezingen kreeg de landelijke tak van de partij hier 1,4% van de stemmen. Zitten de inwoners van het Noordelijk deel van de stad wel op deze handreiking te wachten? NAP vroeg het aan deze volgens Nanninga ‘échte Amsterdammers’.

Vol
‘Met de gemeenteraad hebben wij als touringcarchauffeurs nu wel een dingetje’, lacht Jeroen Eggermont (49). Op een koude en winderige Pekmarkt gooit hij een mandarijn in een plastic zakje. ‘We mogen in de binnenstad nergens meer parkeren.’ Eggermont ziet de grote stroom van mensen van buiten de stad met ‘te veel geld’, die vervolgens klagen dat het te vol is. ‘Als je hierheen komt moet je niet zeiken ook.’ Zijn stem zal niet snel naar Nanninga’s partij gaan. ‘Ik heb niets met Forum voor Democratie. Ze schreeuwen wat ze uitkomt, maar bieden geen oplossingen. Ik ga waarschijnlijk voor mijn vertrouwde partij, de VVD.’

Het einde van de markt leidt naar winkelcentrum Mosveld. ‘Ik woon hier achter in een hele fijne straat. Je hebt er alles door elkaar: Hollanders, Surinamers.’ De wind blaast Helga Tjong-Yang (59) bijna van de rode klinkers af. In haar straat woont zij al 18 jaar, maar daar gaat vlot verandering in komen. Ze verhuist naar Almere. ‘De kinderen zijn uit huis en nu zit ik alleen in een huis met vijf kamers. Veel te veel!’ De gemeenteraadsverkiezingen vindt ze nog ver weg. ‘Forum voor Democratie? Nog nooit van gehoord. Als ik stem ga ik voor de dieren, of 50 plus. Die zijn tenminste bezig met mensen van boven de vijftig die geen baan kunnen krijgen, zoals ik.’

Van der Pekbuurt. Door: Thomas van Mens (aangepaste foto)

Indringer
In de ruim opgezette kringloopwinkel van het stadsdeel, de Lokatie, staat Peter Halsema (50) tussen lege koelkasten en een stellage bontgekleurde vazen. ‘Ik kom uit deze wijk en word nog steeds elke dag wakker met een big smile.’ Als het om stemmen gaat wil Halsema graag een ‘klik’ voelen met een politicus. ‘Het koppie moet me aanstaan.’ In een partij die stelt dat ze Amsterdam weer van de Amsterdammers gaan maken, gelooft hij niet. ‘Dat gaat je toch niet lukken. Je kunt al die mensen niet hier houden. Noord zit nu al gewoon vol. Je wordt tegenwoordig gedwongen om een huis te kopen, maar als je er geen geld voor hebt houdt het snel op. Kijk, ik hoop dat die partij- Forum, toch? – het meent dat ze Noord willen behouden. Maar het is waarschijnlijk toch al veel te laat.’

‘Ik kom niet oorspronkelijk uit Amsterdam en daardoor voel ik me best vaak een indringer.’ Met hoogzwangere buik rolt Annemarie Buren (34) een mandje door het gangpad van de Albert Heijn in winkelcentrum Mosveld. Voor de opmerking van Nanninga dat Amsterdam-Noord voor de Amsterdammers moet blijven, kan Buren begrip opbrengen. Vooral gezien ‘er hier in Noord veel sociale huur verkocht wordt. Niet iedereen kan zich een koopwoning veroorloven.’ De partij neemt Buren alsnog niet mee in haar stemoverwegingen. ‘Ik stem sociaal links. Een partij als de FvD is bezig met zoveel mogelijk mensen aanspreken, maar spreken daardoor zichzelf tegen.’