‘Vroeger gingen supporters vanaf hier te voet naar het stadion’

Vanaf het Amsterdamse Elsa’s Café rijdt een bus vol met supporters naar elke thuiswedstrijd van Ajax. Dus ook vandaag naar de Klassieker Ajax-Feyenoord.

Al meer dan twintig jaar vertrekt voor elke thuiswedstrijd een bus Ajax-supporters van Elsa’s Café naar de Arena. Het café in Watergraafsmeer is een en al Ajax op deze zondagmiddag voor de Klassieker Ajax-Feyenoord. Op de televisieschermen aan de muur is voetbal te zien. ‘We gaan wel winnen hoor, 2-1’, gokt een van de serveersters. De eerste biertjes worden getapt.

Terwijl de supporters langzaam binnendruppelen, vertelt bedrijfsleider Rick van der Graaf (27) over de verbondenheid van dit café met Ajax. ‘Toen Ajax nog in Stadion De Meer speelde, verzamelden supporters hier ook en gingen ze te voet naar het stadion. Dat deden ze veertig, vijftig jaar geleden al. Er is hier heel veel Ajax-geschiedenis.’

Eén van die supporters is Martin Scheveers (51). Al dertig jaar vormt Elsa’s voor hem het begin- en eindpunt van elke Ajax-wedstrijd. ‘Ik ben hier verderop geboren en heb lang in deze buurt gewerkt’, vertelt hij met een Amsterdams accent. Nu woont hij in Oostzaan maar komt voor elke wedstrijd eerst naar Elsa’s. ‘Sinds ’92 heb ik een seizoenkaart. In het stadion zit ik samen met twintig man.’ Hij toont een foto op zijn mobiel. ‘Buiten het stadion zie je elkaar weinig, maar we hebben veel meegemaakt. Toen ik trouwde was iedereen erbij. Vorig jaar is er iemand uit onze groep overleden.’

Tekst loopt door na afbeelding.

Vergroot

Martin-en-vrienden-bij-Ajax
Martin Scheveers (achteraan, tweede van rechts) met vrienden bij Ajax.

Foto: Martin Scheveers

Ondertussen is het café volgestroomd met voornamelijk mannelijke fans van alle leeftijden. Sommige dragen een Ajax-petje, een enkeling heeft zijn Ajax-shirt uit de kast getrokken. ‘Er is een vaste kern die altijd meegaat’, vertelt Rick van der Graaf. ‘Maar er zijn ook bedrijven die via ons gasten willen meenemen. We hebben zelf seizoenkaarten die we uitlenen.’ Zelf blijft hij vandaag achter de bar. Een echte Ajax-fan? Hij twijfelt. ‘Ajax is heel belangrijk voor dit café. Maar van Feyenoord ben ik ook gecharmeerd. Ik ben gewoon een echte voetballiefhebber.’

De twee bussen staan al klaar. Zo’n 120 man rijden vandaag mee. De twee broers Moeno (54) en Wanno (53) de Palm staan buiten te wachten, biertje in de hand. Als geboren Amsterdammers missen ze geen enkele wedstrijd, al wonen ze inmiddels in Alkmaar en Almere. Ook zij komen al jaren bij Elsa’s en liepen vroeger vanaf het café naar De Meer. De broers hebben beiden zelfs nog aan de bouw van de Arena meegewerkt. Nu stappen ze lachend in de bus.

Tekst loopt door na afbeelding.

Vergroot

IMG_20180121_132628
Ajax supporters stappen in de bus voor Elsa's Café in Watergraafsmeer.

Foto: Kim Visbeen

‘We zijn heel erg fanatiek’, vertelt Moeno de Palm. ‘We waren vroeger wel een beetje stout. Bij rellen stonden we vooraan.’ Hij tilt zijn blauwe AFCA-petje op om een litteken op zijn kale hoofd te laten zien. ‘Dit is van een politieknuppel. Maar nu kijken we gewoon netjes de wedstrijd langs de middenlijn, hoor.’

‘Het gaat om mooi voetbal’, vult broer Wanno aan. ‘Als het voetbal slecht gaat, baal je echt.’ De mooiste herinnering? ‘De finale in 2011 tegen Twente.’ Anderen in de bus knikken. ‘Na zeven jaar weer kampioen. Het stadion ontplofte. Mannen die huilen. Ikzelf liet ook een traantje’, geeft Wanno toe. ‘Pinkie, pinkie’, buldert Moeno.

Na twintig minuten rijden parkeert de bus om de hoek van de Arena. Eigenaar van café Elsa’s, Piet van der Graaf (56), is met de bus meegegaan. ‘Ik ga naar vrijwel elke wedstrijd. Toen mijn zoon Bob twee jaar oud was, stond ik al met hem tegen mijn borst in het stadion. Je groeit op met Ajax.’

De Klassieker Ajax-Feyenoord resulteerde zondagmiddag in een overwinning van Ajax met 2-0.

Vergroot

Ajax-Feyenoord
De Klassieker Ajax-Feyenoord op zondagmiddag 21 januari in de Arena.

Foto: Martin Scheveers