Niet één, maar twee anti-islam demonstraties in Amsterdam op 11 maart

Niet alleen Pegida houdt op 11 maart een anti-islamitische demonstratie in Amsterdam, ook de actiegroep Rechts in Verzet heeft op dezelfde dag een betoging gepland in de hoofdstad. De Internationale Socialisten bereiden tegendemonstraties voor.

‘Toeval’, noemt de woordvoerder van waarnemend burgemeester Van Aartsen de dubbele demonstratie op zaterdag 11 maart in Amsterdam. Vandaag werd bekend dat de anti-islamitische groepering Pegida van het Waterlooplein naar het Museumplein gaat lopen. Tegelijkertijd vindt een betoging plaats van de actiegroep Rechts in Verzet in Amsterdam-Noord. Zij willen protesteren tegen de bouw van de Boven-IJ Moskee in Buikslotermeer. Beide demonstraties beginnen om twee in uur de middag.

De gemeente bevestigt beide demonstraties. ‘We zijn nog in gesprek over de voorwaarden, maar 11 maart staat vast’, aldus de woordvoerder van de Amsterdamse burgervader.

Pegida had in eerste instantie een aanvraag gedaan om op 25 februari te demonstreren, tijdens de herdenking van de Februaristaking. Op die dag wordt in Amsterdam jaarlijks het eerste grote burgerverzet tegen de Duitse bezetters herdacht. De tweedaagse massale staking in 1941 tegen de razzia’s van Joodse mannen begon in Amsterdam met stilstaande trams en sloeg vervolgens over naar andere steden.

Pegida-voorman Edwin Wagensveld zegt in een zondag verschenen Youtube-video bereid te zijn geweest de demonstratie uit te stellen ‘in samenwerking met de politie’.

De in Duitsland woonachtige Edwin Wagensveld wilde een ‘rechts geluid laten horen tegen het islam-fascisme van nu’ tijdens de herdenking van de Februaristaking. Volgens de leider van de van oorsprong Duitse en anti-islamitische groepering is de herdenking een ‘links feestje’.

Op 11 maart gaat ook het anti-islamitische Rechts in Verzet demonstreren in Amsterdam-Noord. Zij willen tegen de nog te bouwen Boven IJ-Moskee in Buikslotermeer betogen. Hugo Kuijpers, voorman van Rechts in Verzet en oud-Pegidalid, ontkende deze week in een interview met AT5 betrokkenheid bij de onthoofding van een pop voor een islamitisch cultureel centrum in dezelfde wijk afgelopen donderdag. Wel is bekend dat de groep foto’s deelde op Twitter van de actie die onder andere gericht was tegen de nog te bouwen moskee.

Tegenactie
‘Als racisten in Amsterdam de straat opgaan, dan gaan wij tegen hen marcheren’, zegt Ewout van den Berg woordvoerder van de Internationale Socialisten. Tijdens de Pegidademonstratie in februari 2016 organiseerden de Internationale Socialisten en andere partijen een tegenactie. Meer dan twintig mensen werden opgepakt en de Pegida-demonstranten moesten met bussen vanaf de Blauwbrug worden weggebracht. ‘Het wordt druk op 11 maart. We zullen op twee locaties laten zien dat er meer niet-racisten dan racisten in deze stad zijn’, zegt Van den Berg.

Chris Schaeffer, bestuursvoorzitter van de SP in Amsterdam, reageert verrast op het nieuws dat de Pegida-demonstratie wordt uitgesteld. ‘We waren van plan om massaal aanwezig te zijn bij de herdenking van de Februaristaking. Niet als tegendemonstratie, maar om het zo druk te maken dat Pegida er niet doorheen zou kunnen komen om narigheid te veroorzaken.’ Of de SP een tegendemonstratie gaat houden is nog niet bekend. ‘Ik zal het ter sprake brengen op de vergadering.’

Afbeelding: Pegidademonstratie Amsterdam, 2016. Mark Middel