Jonge eSporter in de leer bij oud-profvoetballer Gullit

Floris Jorna (18) is een van de drie FIFA-talenten van Team Gullit: het eSports-team van de Amsterdamse oud-profvoetballer Ruud Gullit. Aankomend weekend speelt de online gamer in de play-offs van de FIFA eWorld Cup. ‘Op zo’n toernooi spelen met camera’s op je gericht, is heel anders dan alleen op mijn kamer.’

Pas een jaar is hij actief FIFA-speler en nu al behoort hij tot een van de veelbelovendste talenten van Nederland. ‘Afgelopen november kwam FIFA met een nieuwe gamemode, waarbij je vier weekenden lang, veertig potjes per weekend speelt. Ik haalde een aantal keer de top honderd. Pas toen ik erachter kwam hoeveel mensen meespeelden aan deze wedstrijden, realiseerde ik me dat dit wel eens wat zou kunnen worden.’ Meer dan zeven miljoen mensen speelden tenminste één wedstrijd. Kort daarna werd Jorna benaderd door de FIFA-academy, die spelers wil opleiden tot ‘wereldtoppers’.

Tactiek

Goed FIFA spelen is meer dan behendig de knoppen bedienen. Met een heuse FIFA-academy geeft Gullit virtuele voetballers de kans zich te ontwikkelen in de wereld van de eSports. De oud-profvoetballer belandde in de FIFA-wereld door zijn zoons en ziet sterke gelijkenissen tussen de online game en voetbal. Team Gullit werkt samen met Bundled, een bedrijf dat het management van de top FIFA-eSporters van Nederland verzorgt. Jorna: ‘Ik train gewoon thuis op mijn kamer. Elke dinsdag stuur ik een wedstrijd op naar Bundled. Dan bellen we een uurtje of twee over wat er beter kan. We proberen patronen te doorbreken en te kijken wat er fout ging, om dat in toekomstige wedstrijden te voorkomen.’

'Ik train gewoon thuis op mijn kamer'

Tijdens de analyses met Bundled ligt de focus op tactiek en niet zozeer op de snelheid of reflexen van de gamer. ‘We kijken echt naar de keuzes die ik tijdens het spel maak, bijvoorbeeld wanneer je druk zet met een verdediger en wanneer met een middenvelder.’

Tijd om te trainen heeft Jorna genoeg. Vorig jaar haalde hij zijn propedeuse HBO Accountancy. Om in september op de universiteit te kunnen beginnen, volgt hij nu wiskunde op VWO-niveau. ‘De keuze dit een jaar maar één vak te volgen, maakte ik wel een beetje met FIFA in mijn achterhoofd. Ik heb nu genoeg tijd om daarop te focussen.’ Jorna bedient ongeveer twaalf tot vijftien uur per week de gamecontrolers.

Wereldkampioenschappen

Toen hij vorig jaar steeds meer achter zijn PlayStation kroop, waren zijn ouders daar in eerste instantie ‘niet echt blij mee’. Inmiddels is dat wel anders. ‘Nu ik meedoe aan het WK en mij heb aangesloten bij Team Gullit, krijg ik hun volledige steun. M’n pa gaat zelfs mee naar het WK, hij is helemaal enthousiast.’

De play-offs van het wereldkampioenschap FIFA, waarvoor alleen de 64 beste FIFA-spelers zich kwalificeerden, vindt dit weekend in Barcelona plaats. Vrijdag neemt Jorna het in de poulefase op tegen zeven andere toppers. ‘Ik schat mijn kansen niet heel hoog in. Op zo’n toernooi spelen met camera’s op je gericht, is heel anders dan thuis, alleen op mijn kamer. Ik ben ook nog vrij jong en onervaren in vergelijking met de rest van de spelers, maar ik wil sowieso de top 32 halen.’

Zijn ambities reiken verder dan het aankomende WK. ‘Ik ben een trotse AC Milan-fan. Als zij een eSporter nodig hebben, mogen ze me bellen.’

FIFA is een spel dat onder andere op de PlayStation gespeeld wordt. Spelers stellen hun eigen voetbalteam samen en nemen het online tegen elkaar op. De populariteit van zulke eSports neemt in razend tempo toe. Vorig jaar vond de eerste FIFA eWorld Cup plaats en sinds februari 2017 hebben eredivisieclubs in Nederland gamers in dienst die voor hen in de E-divisie uitkomen. Zowel de FIFA eWorld Cup als de E-divisie wordt online uitgezonden.